Közélet

Trócsányi László: az SZTE Magyarország egyik büszkesége

Trócsányi László: az SZTE Magyarország egyik büszkesége

2019. március 11., hétfő
Trócsányi László: az SZTE Magyarország egyik büszkesége

Trócsányi László igazságügyi miniszter úgy véli, a vidék népességmegtartó erejét erősíti, ha egy egyetem hallgatói színvonalas képzéseken folytathatják tanulmányaikat. Ezért a Szegedi Tudományegyetem kiemelt szerepet kap a kormányzat felsőoktatási támogatásában.

– Milyen munka előzte meg ezt az együttműködést a kormány és a Szegedi Tudományegyetem között?

– Messzebbről indítanám, hiszen 2014 június óta vagyok igazságügyi miniszter. Amikor a felkérést megkaptam, akkor a miniszterelnöktől azt kértem, hogy a jogászképzés színvonaláért kapjak felelősséget. Ezt követően áttekintettem a jogászképzések magyarországi helyzetét. Valamennyi jogi karon látogatást tettem és a kormány számára egy előterjesztéssel éltem, amelynek alapján döntés született arról, hogy évente 500 millió forinttal támogatja az állam a magyarországi jogászképzést. Ez részben ösztöndíjakra megy az öt vidéki jogi karon, részben pedig mind a nyolc jogi kar tudományos kutatásának támogatására. A vidéki jogi karok támogatása rendkívül fontos, figyelemmel arra, hogy a vidéki jogi karok bázisa két-három megyére tehető. Az SZTE-re a hallgatók döntő többsége Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyéből jár.

A vidék népességmegtartó képességéhez hozzátartozik az is, hogy egy adott karnak legyen megtartóereje, megfelelő hallgatói létszáma és olyan képessége, hogy a hallgatók színvonalasan végezhessék tanulmányaikat, gyarapíthassák tudásukat a régióban.

Ezért számomra különösen öröm volt, hogy a szegedi jogi kar is támogatásban részesülhetett, annak hallgatói közül sokan Nemzeti Kiválósági Ösztöndíjban részesülnek, sokan tanulmányi ösztöndíjban. Azonban ez mindig ahhoz van kötve, hogy egy hallgató jól tanuljon. Így azok a hallgatók, akik ebben a programban részt tudnak venni tanulmányaik alapján, nem kell költségtérítést fizetniük, hisz megkapják ösztöndíj formájában. Ez által nagy segítséget nyújtunk a családoknak.

A másik dolog az, hogy nagyon sok PhD hallgató van, akiknek szintén lehetőséget kell adni arra, hogy tanulmányaikat külföldön is gyarapíthassák, tanáraik elkísérhessék őket nemzetközi konferenciákra és így próbáljunk kialakítani egyfajta tehetséggondozást. Szerintem az SZTE ebben a tekintetben is élen jár. Most pedig az SZTE ÁJTK egy olyan összeghez jut, ami lehetővé teszi a teljes épület korszerűsítését. Új körülményekre van szükség, mert ma már egy szemináriumi órát vagy előadást másképp kell tartani, másképp kell berendezni egy termet, mint korábban.

– Az SZTE és a kormány között alakul további együttműködés?

– Mindig van együttműködés, hisz nyilvánvalóan egyrészt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) feladatköre az egyetemekkel való kapcsolattartás, de Szegeden ott van a Science Park és az ELI lézerközpont is, ami az Innovációs- és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) tartozik. Magam részéről rendszeresen tárgyalok a különböző kollégáimmal az SZTE helyzetéről, ide értve az EMMI-t, az ITM-et, hiszen van köztünk egy idézőjelesen vett konzorcium, hogy segítsük az SZTE-t, mivel ez Magyarország egyik büszkesége. Rendkívül fontos szerepet játszik valamennyi karával együtt. A Szegedi Tudományegyetem mindig számíthat a kormány támogatására.

– Szeged speciális helyzetben van, hiszen a város költségvetésével vetekedő intézmény az egyetem, de ezen kívül a hármashatár közelsége is kiemelt szerepet játszik a város életében.

– A napokban kaptam egy szabadkai egyetemtől egy levelet. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke járt nálam. Szeretnék azt, hogy az SZTE a Délvidéken, az ottani jogászképzésben aktívan vegyen részt. Megvizsgáljuk ennek a lehetőségét, hogy milyen kormányzati támogatást tudunk ehhez biztosítani, de pont az a célunk, hogy a Vajdaságban, a Délvidéken jelen legyünk és ebben azt hiszem, más nem kaphat szerepet, mint az SZTE. Van egy komoly elképzelés arra vonatkozóan Pásztor István részéről, hogy az SZTE-vel kezdődjenek meg a tárgyalások a szabadkai jogászképzés megteremtésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.