Hírzóna

Több mint negyven migráns vesztette életét a Földközi-tengeren

Több mint negyven migráns vesztette életét a Földközi-tengeren

2019. március 16., szombat
Több mint negyven migráns vesztette életét a Földközi-tengeren

Negyvenöt illegális bevándorló – közöttük egy várandós nő – vesztette életét a Földközi-tengeren útban Spanyolország felé – közölte egy spanyol emberi jogi aktivista túlélők beszámolóira hivatkozva. Marokkó azt közölte, hogy legalább huszonegy bevándorlót sikerült kimenteni a tengerből.

Helena Maleno, a tangeri székhelyű Walking Borders nevű segélyszervezet vezetője csütörtökön közölte, hogy az adatokról hét túlélő nő tanúvallomásából értesült, akik egy embercsempész hajóján utaztak, amely szerdán járt szerencsétlenül a tengeren. A túlélők azt mondták, hogy 13 nő utazott a fedélzeten. Sokan közülük várandósak voltak – mondta el telefonon Maleno. A halálos áldozatok között van egy 12-14 év közötti kislány is. Az adatokat Marokkó egyelőre nem erősítette meg. Egy nevének elhallgatását kérő marokkói illetékes annyit közölt, hogy a királyi haditengerészet 21 embert mentett ki a tengerből Nadortól északra. Egy holttestet találtak – mondta, de nem tudott az áldozatokról pontos adatokat közölni. A fekete-afrikai bevándorlók válságos állapotban voltak, amikor kimentették őket a vízből. A spanyol tengeri mentőszolgálat közölte, hogy logisztikai segítséget nyújtott szerdán és csütörtökön a kereséshez és a mentéshez. Spanyolország lett az elsőszámú célállomása az Európába tartó illegális bevándorlóknak: tavaly az Európai Unió adatai szerint több mint 57 ezren érkeztek az ibériai országba. A migránsok fő kiindulási pontja Marokkó. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint tavaly mintegy 2300 ezren haltak meg a Földközi-tengeren átkelés közben. hirado.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.