Közélet

Több ezren vesznek részt Szegeden a Teszedd! akcióban

Több ezren vesznek részt Szegeden a Teszedd! akcióban

2019. március 20., szerda
Több ezren vesznek részt Szegeden a Teszedd! akcióban

Szegedről 2200 regisztráció érkezett előzetesen a Teszedd! programra, melynek keretében országszerte önkéntesek szednek szemetet egy héten keresztül kormányzati támogatással. A városból több iskola tanulógárdája kollektíven csatlakozott az akcióhoz, de nyílt csoportokba is lehet online jelentkezni, így például a Petőfitelepen szombaton szedik össze a hulladékot.

Azoknak a csoportoknak, akik vállalkoztak arra, hogy tisztává varázsolják Szegedet, a Teszedd! csapata zsákokat és kesztyűket is biztosított. A közösségi médiában is híre ment az akciónak, a Facebookon külön csoportok nyíltak az önkéntesek toborozására. Így többek között

szombaton délelőtt a Petőfi telepen

,

délután pedig a Klebersberg telepen lehet szemetet szedni.

Több iskola is úgy döntött, hogy segít megszabadítani Szegedet az eldobált csikkektől és üdítős flakonoktól.

Az újszegedi Vörösmarty Mihály Általános iskola közel 400 diákja fogja pénteken az iskola környékén zsákokba szedni a hulladékot. Azon a környéken most felújítási munkálatok is zajlanak, ezért az ökomunkaközösség vezetőjének iránymutatása mellett a veszélyes területeket kihagyva munkálkodnak majd a gyerekek.

„Az elsősök az iskola területén belül maradnak a majd, a nagyok kimennek majd az utcára. Tegnap érkeztek meg hozzánk a zsákok, ezeket már ki is osztottuk. Régóta részt veszünk ebben a programban, a tapasztalatunk az, hogy minden osztály össze tud gyűjteni egy zsák szemetet, tehát van mitől megszabadítani a környéket” – mesélte Gregusné Juhász Eleonóra, aki beregisztrálta az iskolát a programba.

Tavaly a Tisza partot választotta szemétszedésre az újszegedi iskola, de ott nem lehet jól koordinálni a gyerekek munkáját. Félő, hogy beleesnek a vízbe, így ezt most meghagyják a felnőtteknek.

Egy másik szegedi iskola is örömmel csatlakozott az akcióhoz. Az Alsóvárosi Általános Iskolában már két héttel ezelőtt megtervezték, hogy milyen útvonalon szedik majd a szemetet, ennek alapján a Vám téren, a Mátyás téren, a Váradi utcán, és a Szabadság téren töltik majd meg a zsákokat. Az Alsóvárosi suliból is közel négyszáz diák csatlakozott az akcióhoz.

„Mi már százezer éve részt veszünk ebben a programban. Akkor kezdtük, amikor még Szemétszüret volt a neve. A gyerekek örömmel mennek majd szemetet szedni, egyiket se kell ilyenkor nógatni. Úgy érzik, hogy ők is tevékenyen részt vesznek abban, hogy tiszta legyen a környezetük" – tette hozzá Zelenainé Valaczkai Gyöngyi, az ökomunkaközösség vezetője.

Az országos adatokat nézve, több mint háromezer helyszínre közel 240 ezer önkéntes résztvevő jelentkezett a nyolcadik, egyben az eddigi leghosszabb TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióra. Csongrád megyében összesen 114 szedési helyszínen 10068 fő önkéntes regisztrált, ebből Szegeden 2200-an vesznek részt az akcióban 49 helyszínen. Egyedül is lehetett csatlakozni a kezdeményezéshez, ehhez a

www.szelektalok.hu/teszedd

oldalon kellett egy regisztrációt elindítani, majd kiválasztani a szemétösszeszedés helyszínét és a dátumát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.