Közélet

Segédmotorral is lehet nagyot esni – érdemes felelősen a nyeregbe ülni

Segédmotorral is lehet nagyot esni – érdemes felelősen a nyeregbe ülni

2019. március 12., kedd
Segédmotorral is lehet nagyot esni – érdemes felelősen a nyeregbe ülni

Sokan úgy közlekednek, mintha autót vezetnének – véli Majoros Gabriella gépjárművezető oktató a B-kategóriás jogosítvánnyal segédmotort vezetőkről. A napokban súlyos baleset történt a Mátyás téri körforgalomban, melyben egy robogóssal ütközött egy személyautó.

"A segédmotor vezetésének szabályait elvileg megtanulta mindenki, akinek van B-kategóriás jogosítványa. Ezzel szemben amikor már autót vezet, akkor ezeket nem biztos, hogy alkalmazza, illetve úgy ül rá a motorra, hogy előtte lehet, hogy csak biciklit vezetett, és az egynyomon járó járművek besorolásával, sebességhatáraival és a rájuk vonatkozó szabályokkal" – részletezte Majoros Gabriella kedden. A segédmotor a KRESZ szerint legfeljebb 50 köbcentis motorral működik, illetve ha elektromos meghajtású, akkor maximum 5 kilowattos teljesítményre képes. A hajtásához ajánlott a hosszú nadrág és a hosszú ujjú pulóver is, hiszen segédmotorral is nagyot lehet esni – állítja a gépjárművezető oktató. "A becsatolt bukósisak viselete pedig kötelező" – jelentette ki.

"Sokan nem tudják, hogy a városban akár a járdára is tehetik a motort, hiszen utánuk nem kell parkolójegyet fizetni és elfoglalják az autóknak kiképzett parkolóhelyeket. Emellett azért is gond van velük a városban, mert nem mehetnek a belső forgalmi sávban, csak ha balra kanyarodnak, illetve megfordulnak, mivel 40 kilométeres maximális sebességgel hajthatnak lakott területen kívül is, jobbra tartási kötelezettségük van. Úgy akarják vezetni a motorjukat, mint amikor autóban ülnek, viszont ezzel akadályozzák a forgalmat" – fejtette ki. A Szentháromság és a Rákóczi utca csomópontjában a napokban történt baleset. Egy személyautó ütközött robogóval, a motor vezetőjét mentő szállította el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.