Közélet

Múltidéző 30. rész: 165 éve érte el a vasút Szegedet

Múltidéző 30. rész: 165 éve érte el a vasút Szegedet

2019. március 4., hétfő
Múltidéző 30. rész: 165 éve érte el a vasút Szegedet

Százhatvanöt évvel ezelőtt, 1854. március 4-én adták át a Cegléd-Szeged-Temesvár vasútvonal Cegléd és Szeged közti szakaszát. Ezzel egy új fejezet kezdődött a szegedi közlekedés életében.

Tíz óra volt az út Pestig

A Cegléd-Szeged-Temesvár vasútvonal tervei már 1847-ben elkészültek. A vasút első, Cegléd-Kiskunfélegyháza szakasza 1853. szeptember 3-ra elkészült, a Szegedig tartó szakaszt pedig 1854. március 4-én adták át. A vasutat az Osztrák Délkeleti Államvasút Társaság építtette. Egy 1854-es menetrend szerint, a vonatok tíz óra alatt tették meg a Szeged-Pest viszonylatot.

A Nagyállomáson egy emléktábla őrzi a Cegléd-Szeged vasútvonal átadásának emlékét.

Harc a hídért

Az 1850-es évek derekán Szeged Magyarkanizsával versengett a vasúti Tisza-hídért. A rivalizálás olyan mértékeket öltött, hogy a szegedi városvezetés még egy küldöttséget is indított Bécsbe azért, hogy a napfény városában épüljön a vasúti átkelő, és ne pedig a vajdasági településen.

Végül a Szegedi vasúti Tisza-híd 1858. december 2-án nyílt meg.

Az átkelő gazdaságilag, kereskedelmileg és iparilag fejlődést jelentett a város számára.

1883 júliusától a Párizsból Várnáig közlekedő Orient expressz Szegednél kelt át a Tiszán.

Klinikakert, előtérben a sebészeti klinika tömbje, háttérben a vasúti híd és Újszegeden a kendergyár. Fotó: Fortepan

A Nagyállomás története

Annak ellenére, hogy Szegedet már 1854-ben érte el a vasút, az első állandó állomásépületet csak négy évvel később, 1858-ban építették fel.

1902-ben, a megnövekedett utasforgalom miatt a MÁV úgy döntött, hogy átépítteti a már meglévő szegedi állomásépületét. Az átépítéshez a korszak egyik legnevesebb építészét, Pfaff Ferencet kérték fel, aki historizáló stílusjegyekkel díszítve, megalkotta a szegedi Nagyállomást.

A Nagyállomás amellett, hogy városunk egyik legfontosabb közlekedési csomópontjának számít, Csongrád megye legforgalmasabb vasútállomása is egyben. Ide futnak be a Budapestről és Békéscsabáról érkező vonatok. Igaz, a tram train építési munkálatai miatt, a Békéscsabai vonalon a vasútforgalom átmenetileg szünetel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.