Írjon nekünk

ARC

Magyar sziget Berlinben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Baksa László vízilabdakapus alapembere volt a LEN-kupa győztes Szeged Betonnak. A hálóőr 2013-ban a német rekordbajnok Spandauhoz szerződött, két évvel később pedig megnyitotta a magyar termékeket forgalmazó boltját Berlinben.

– Tíz évvel ezelőtt, 2009-ben oroszlánrészt vállalt a szegedi vízilabda történetének legnagyobb sikerében, a LEN-kupa győzelemben. Hogy emlékszik vissza szegedi éveire?
– Már tíz éve volt?! Hihetetlen, hogy repül az idő! Mindig jó érzés visszagondolni rá. Emlékszem, a döntőben fantasztikus hangulat uralkodott a fólia alatt. Már másfél órával a kezdés előtt teljesen megtelt a létesítmény. Nem túlzás azt állítani, hogy az volt karrierem csúcspontja. Sajnos, a szegedi vízilabda azóta mélyrepülésbe kezdett, de bízom benne, hogy az új uszoda új lendületet ad majd a sportágnak.

– Szegedről aztán Berlinbe, a Spandau 04 csapatához igazolt. Hogy merült fel a neve a német rekordbajnoknál?
– Akkoriban még Gyöngyösi András irányította a csapatot. Ő keresett meg, mivel 2012-ben az első számú hálóőr bejelentette a visszavonulását. Nem bántam meg, hogy ideszerződtem, ez most már a hatodik évem kint. Valószínűleg itt fogom befejezni a pályafutásomat.

– Már nem csak a vízilabda, hanem a saját vállalkozása is Berlinhez köti. Mikor és milyen indíttatásból nyitotta meg a Borsó nevű magyar boltot?
– Júniusban lesz négy éve, hogy az egyik pesti barátommal megnyitottuk az üzletet. Volt már egy másik magyar bolt Berlinben, de úgy gondoltuk, hogy egy ekkora város elbír két ilyen típusú üzletet, ezért elhatároztuk, hogy megnyitjuk a saját delikátesz boltunkat.

Pálinka felirat csábítja be a vendégeket a Borsó nevű magyar delikáteszboltba a berlini Wilmersdorfer Straßen,. (Fotó: NGV)

– Mennyire nehéz elindítani egy ilyen vállalkozást a német fővárosban?
– Rendkívül nehéz! Ha jól emlékszem közel félévbe telt mire sikerült német adószámot szereznünk. Rengeteg utánajárást, és engedélykérést igényel egy ilyen projekt. Szigorú ellenőrzés alá vetik az összes terméket, ami Magyarországról jön. Minden tekintetben szigorúan meg kell felelni az EU-s szabványoknak.

– Rentábilis befektetésnek bizonyult a Borsó?
– Nehezen indult, de most már 4 év után kijelenthetem, hogy a saját útját járja a bolt. Van egy állandó büdzsénk, amivel már nyugodtan kalkulálhatunk, és amióta együttműködünk a nagykövetséggel, sokkal könnyebb a helyzetünk. De hozzáteszem, hogy a januári és a nyári időszak általában nehezebb, mint a többi.

 – Hogyan tudja összeegyeztetni az üzletvezetést a vízilabdázással?
– Nehezen! Általában két napot dolgozok egy héten, olyankor épphogy odaérek az edzésekre. Szeretek személyes találkozni a vevőkkel, mert akkor tudom felmérni a vásárlói igényeket.

Baksa László a vízilabda mellett az üzleti életben is sikeresnek bizonyult. (Fotó: Der Tagesspiel)

– Elsősorban magyarok szoktak önöknél vásárolni, vagy a németek is nyitottak a magyar gasztronómia felé?
– Rendkívül vegyes a vevőkör! Természetesen rengeteg magyar fordul meg nálunk, a németeken kívül pedig vannak különböző szláv országokból származó törzsvendégeink is. A konyhájuk hasonlít a miénkhez, ezért szívesen jönnek.

– A hústermékektől kezdve a különböző borokon át, az édességeken keresztül egészen a tésztafélékig rengetegféle termék kapható önöknél. Melyik ezek közül a legkelendőbb?
– A németek elsősorban a hústermékeket viszik, míg a magyarok körében a tejföl és a túró rudi a sláger.

– Ha már a magyar vásárlóknál tartunk, járt már önöknél Dárdai Pál?
– Természetesen, jó néhány alkalommal vásárolt már nálunk a Hertha vezetőedzője. Bár hozzáteszem elsősorban a felesége szokott bevásárolni. Pali általában akkor jön, ha bulira készül, olyankor a borok között szokott válogatni.

Kommentek

ARC

Kiss-Rigó: A demokrácia vélt bajnokai csak a nihilizmus diktatúráját építik

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Szeged-csanádi Egyházmegye püspöke szerint húsvétkor azt ünnepeljük, hogy megtörtént a teljes és tökéletes kiengesztelődés Isten és az emberiség között.

Tovább olvasom

ARC

Egy cseppnyi Toszkána a Mátyás téren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Hunyadi Anna egy éve nyitotta meg a Szia nevű mobil kávézóját az alsóvárosi Mátyás téren.

Tovább olvasom

ARC

Londonból járt haza edzést tartani a SZOTE kupagyőztes trénere

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Beke Krisztián, a szegedi orvostanhallgatók csapatának edzője nyolc héten keresztül ingázott London és Szeged között azért, hogy megfelelően felkészítse együttesét a rangos tornára.

Tovább olvasom

Aktuál