Közélet

Egy 1969-es úttörőcsapat üzent a Rókusi iskola diákjainak

Egy 1969-es úttörőcsapat üzent a Rókusi iskola diákjainak

2019. március 21., csütörtök
Egy 1969-es úttörőcsapat üzent a Rókusi iskola diákjainak

Több időkapszulát is elhelyeztek a szegedi iskolákban 1969. március 21-én. Ötven évig őrizte a Rókusi 1-es számú Általános iskola fala is azt az időkapszulát, amit ma bontottak ki az intézményben. A tartalmára több százan voltak kíváncsiak, a feltárásáig még azok sem árulták el mit rejt az üzenet, akik részt vettek az elhelyezésében.

Nem csak akkori diákok, hanem a mostaniak is nagyon várták, hogy vajon mit fog rejteni az ötven évvel ezelőtt falba mélyesztett emlék. Több olyan tanár is van a Rókus 1-es számú általános iskolában, akik a kapszula elhelyezésekor diákként ültek az iskolapadokban.

Herédiné Szűcs Ildikó technika és honismeret tanár másodikos kisdiák volt, amikor az akkori „nagyok” elhelyezték az időkapszulát. Most harminchat éve tanár a Rókusiban, így óriási izgalommal töltötte el, hogy vajon mit fog rejteni az ötven éves üzenet. „A Tanácsköztársaság évfordulója volt azon a napon, amikor az akkori diákok elhelyezték a kapszulát. Így próbáltunk ehhez kapcsolódó műsorral készülni azoknak, akik kíváncsiak voltak arra, mit rejtettek el számunkra a múltból. Ötven éves tárgyakat is beszereztünk, így van itt írógép, társasjáték, és olyan szórakoztató elemek, amikkel akkor játszottak a gyerekek.” – meséli Herédiné Szűcs Ildikó.

Dr. Kalmár Nagy Károly

Dr. Kalmár Nagy Károly Pécsen sebész, de a szegedi iskola diákja volt, és részt vett az időkapszula elhelyezésében 1969-ben. „Csak ezért jöttem most ide Pécsről, nagyon –nagyon izgulok amiatt, hogy mi maradt abból, amit ötven éve elhelyeztünk az utókornak. Az a fal, ahova belemélyesztettük az emléket az úttörő csapat otthona volt. Úgy emlékszem, hogy aznap borongós, esőbe hajló idő volt, és a célunk az volt, hogy az úttörőknek üzenjünk. Azóta úttörők nincsenek, de mi még mindig itt vagyunk, és nagyon örülök, hogy itt lehetek.” – osztotta meg velünk emlékeit az egykori szegedi diák.

Révész Istvánné

Az akkori úttörőcsapatot Révész Istvánné vezette. „A Szilágyi Erzsébet 2122 –es úttörőcsapat tagjai helyezték el az időkapszulát a falban. Akkor a városban több iskolában is ugyanez történt. Az időkapszulába az úttörőkkel kapcsolatos dolgok kerültek, ha jól emlékszem, és jó lenne, ha ez hagyománnyá válna ebben az iskolában.” – emlékezett vissza a korábbi csapatvezető.

Az időkapszulát végül a Rókusi iskola igazgatója vette ki a falból. Óriási ováció kísérte a folyamatot, aminek a végén a kapszulából előkerült egy üzenet, a Pajtásoknak címezve, az első mondatban pedig a Tanácsköztársaságnak kívántak boldog 100. évfordulót. E mellett jelvények, tollak kerültek elő, melyeket majd féltve őriznek tovább az iskolában. A hagyomány folytatódik, pár hónap múlva a mostani diákok helyeznek majd el egy időkapszulát a jövő nemzedékének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.