Egészség

Az egyoldalú kommunikáció miatt beszédhibásak a gyerekek

Az egyoldalú kommunikáció miatt beszédhibásak a gyerekek

2019. március 10., vasárnap
Az egyoldalú kommunikáció miatt beszédhibásak a gyerekek

Ami régen a könyv vagy a játszótér volt, az ma a televízió és a számítógép. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a kommunikációjuk beszűkül, az okostelefonok pedig csak rontanak a helyzeten. Ezek mind együtt egyenesen vezetnek a beszédhibák kialakulásához. A

megoldás nem a tiltás, hanem a mérték megtartása, már csak azért is, mert az okostelefonok is hangsúlyt kaphatnak a fejlesztésben.

Fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel

Az óvodásoknál a TV és a tablethasználat a jellemző, ők még nem kapnak okostelefont a kezükbe. „Közvetve hatással van a kommunikációjukra ez is" –állítja Varga M. Judit, szurdologopédus. "Ha a gyerek sokat néz tévét, akkor egy "konzerv nyelvet" kap készen, ahol a kommunikáció egyoldalú, hisz nem alakul ki interakció. A nyelvet pedig különböző szituációkban kialakuló interakciók gyakorlásával sajátíthatják el. Úgy, hogy kapnak visszacsatolást." A szakember hozzátette, hogy a visszajelzés a fontos, ami ezekben az okos eszközökben, ilyen korú gyerekek esetében nincs meg. A tévére, tabletre fordított idő elveszi a beszélgetés lehetőségét. "A beszédhibák egy része is kiküszöbölhető: megelőzhető és korrigálható, ha elegendő mennyiségű helyes beszédmintát nyújtunk a gyereknek. Persze azért ezek az okos eszközök sem ördögtől való dolgok, hiszen egy sor másfajta képességet fejlesztenek, de fontos mértéket tartani" – mondta a szurdologopédus.

A legtöbb iskolában tiltják az okos telefonok használatát

„Az okostelefonok iskolai használatának az etikettje még nagyon gyerekcipőben jár nálunk" – mutatott rá egy fontos problémára Varga M. Judit. Úgy látja, hogy a legtöbb helyen tiltják, esetleg tűrik, de legkevésbé sem tapasztalható, hogy támogatnák a használatukat. "Az interaktív tábla az, ami segíthet rendkívül színessé és érdekessé tenni a tanultakat, de ez sem áll rendelkezésre minden tanteremben. Tabletek sem állnak olyan mennyiségben az iskolák rendelkezésére, amely elegendő lehetne ahhoz, hogy annak alkalmazása beépüljön a diákok mindennapi tevékenységei közé” – tette hozzá. Nem csak a fiatalokat érinti a telefonfüggőség. A legtöbb felnőtt is több időt tölt az interneten, mint kellene. A legtöbb baráttal a rengeteg elfoglaltság miatt csak így tudnak érintkezni, ezért a személyes kapcsolatok átalakulnak és elsorvadnak, egy másik térbe tevődnek át. A szép magyar beszédet felváltotta a szlengben való kommunikáció, és a emotikonok világa. A nyelv dinamikusan változik, és az okos eszközök használata is kétségkívül nyomott hagy rajta. Az okos eszközök használata csak okosan működik, mert hiába kapnak egyre nagyobb szerepet az életünkben, az élőszó és a személyes kommunikáció nem tűnik el a mindennapokból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.