Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Elmondom

Atlantisz Szegeden volt!!!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

A reiki, a misztikus energiák, az életerő és a csodszerek nem léteznek – mondja Boldogkői Zsolt, szegedi professzor, akivel azok után beszélgettünk, hogy egyre több szellemi vezető bukkan fel városunkban. Ám, ami igazán meglepő, hogy mindezek ellenére, túl a „bullshiten”; képes az ember meggyógyulni bármitől. Feloldjuk ezt az ellentétet.

Hetente lehet belefutni Szegeden misztikus gyógyítókba, szellemi vezetőkbe, csudálatos gyógyulást ígérő terápiákba és gurukba, az „atlantiszti tudás” mai örököseibe. A napokban tartott előadást egy ilyen „szellemi vezető” Szegeden, elég sokan voltak rá kíváncsiak. Ön is ott volt az előadáson?

Őszintén szólva, amíg nem kért tőlem egy riportot az ügyben, nem is hallottam az illetőről. Néhány megnyilvánulását elolvastam ennek a férfinak, illetve egy-két videót is megnéztem. Áttanulmányoztam a szektájának bemutatkozó sorait is. Zagyvaság az egész.  Atlantisztól indul és az Atyával való egyesülésig jut el egy primitív logikai íven keresztül. Ami igazán aggasztó, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekeik „tanítására”. Az indoktrináció szerintem egy komoly visszaélés a gyermekekkel szemben, de a jelenlegi jogrendszer nem védi eléggé a kicsik jogait.

Számos guru szerint a vallások egy és ugyanazok, közös tőről fakadnak.

Az egyházak képviselői nemigen értenének ezzel egyet. Történetesen például a buddhizmus igen távol áll például a kereszténységtől. A vallásokban az ember alapvető késztetése közös, hogy higgyen egy természetfelettiben, aki nem csupán megteremtette a világot, hanem meg is hallgatja a fohászokat és be is avatkozik, ha szükséges. Hogy mi ennek a motivációnak a genetikai gyökere, azt nem tudjuk. Talán a szülőktől való gyermeki függés él tovább felnőtt korban is sokakban.

Rengeteg alternatív gyógymód van a reikitől a pránanadin át a táltos technikákig. Működnek ezek?

Nem. Mind a japán eredetű reiki, mint a hindu prána olyan misztikus energiák, amelyek nem léteznek. És mivel nem léteznek, nincsenek is hatással az egészségre. Ugyanez a helyzet a kínai chível és tudomány előtti világ életerejével (vis vitalis) is. Téves elképzelések. Megjegyzem, annak ellenére, hogy egy elmélet hamis, az erre épülő technikának elvileg lehetséges gyógyító hatása, amely egy más, valóban létező élettani folyamatra épül. Szóval, elvileg működhet a dolog, de megvizsgálták, és kiderült, hogy nem működik, pl. ez a helyzet az akupunktúra, vagy a reiki esetében.

Általános megállapítás szokott lenni ezeknél az alternatív terápiáknál, hogy a betegségeknek mindig valami lelki okai vannak, netán karmikus okai.

Az alternatív orvoslás mindig tudja a tutit, megmondja, hogy a betegségeknek mi az oka. Ez mindig általában csak egy valami dolog. A betegségek azonban sokrétűek, számos különböző okkal. A nátha, a színvakság, tüdőrák, és a Parkinson-kór semmilyen szín alatt nem hozható közös nevezőre. Másrészt, az említett érzelmi állapotok valószínűleg egyetlen betegségért sem felelősek. Manapság népszerű a testi betegségek okát a lélekben keresni. A pszichoszomatikus betegségek pl. legalábbis részben pszichológiai eredetűek, de ezt általános elvként kezelni minden  más betegségre, tévedés.

Meg lehet gyógyulni „csak úgy” a rákból? Vagy egy vak láthat újra, ha sokat meditál? Esetleg egy drog vagy alkohol függő leszokhat a szerekről alternatív módszerekkel?

Nos, orvosi diploma nélkül gyógyítótevékenységet folytatni bűncselekmény, jogi elnevezéssel sarlatánság. Fő kérdés, hogy a „gyógyenergiák” mellett a páciensek részesülnek-e párhuzamosan orvosi kezelésben is. Mert, ha csak egy továbbképzésen elsajátított öngyógyítással próbálkoznak, az egy végzetes döntés. Sok hasonló esettel találkoztam már. A páciensek gyakran felismerik, hogy az alternatív kezelések hatástalanok, de sokszor ez már késő.

Hogyan lehet fellépni a sarlatánok ellen?

A törvény szigorával. Sajnos nálunk ritkán kerül perre sor, akkor is enyhe ítélet születik. Legutóbb egy gyógyteás kapott felfüggesztett börtönbüntetést. Paradox módon, nem azért mert a teája hatástalan, hanem mert állatorvos lévén egy ápolónővel vitamin injekciót adatott be egy betegnek.

Tovább olvasom

Elmondom

Olvasónk írja: “Az kiabál, akinek ég a háza…”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Markáns véleményét jutatta el szerkesztőségünkbe egy olvasónk, az utóbbi hetek szegedi botrányaira reagálva.

Tovább olvasom

Elmondom

Lehellet megszegik, avagy a Páneurópai ellenzéki pánik

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Itt volt ez a Merkel-látogatás és az egyesült ellenzék testületileg elvesztette a fejét.

Tovább olvasom

Elmondom

Fel kellene cetlizni a férfiakat?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

A családon belüli erőszakból csak egy kiút van. A menekülés.

Tovább olvasom

Aktuál