Vonatozás a retrózás jegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
dav

Azok a szegediek, akik rendszeresen utaznak vonattal, bizonyára már találkoztak a MÁV retró festésű különleges vagonjaival, amelyet a vasúttársaság a 150 éves fennállása tiszteletére készített. A törzsutasok örülnek a változatosságnak, szerintük a retrózásra mindig van igény, még akár ilyen formában is.

Az Iho.hu információi szerint a retró festésű Bd-kocsikból összesen öt darab készült és mindegyiknek Szeged a honállomása.  A közlekedéssel foglalkozó portál szerint a retrózás a 150 éves MÁV tiszteletére történt.

– Örülök, hogy ilyen különleges módon renoválták ezeket a vagonokat – jelentette ki Angéla, aki a saját elmondásai szerint heti rendszerességgel utazik a fővárosba vasúton. – Úgy gondolom, hogy a vasút szerelmesei hozzám hasonlóan el vannak ragadtatva ettől. Ez egy üde színfoltot visz az utazásba, és ezért nagyon jó ötletnek tartom. Ezek a kocsik is bizonyítják, hogyha valaki a közlekedés szempontjából időutazásra vágyik, annak Szeged a legmegfelelőbb hely, hiszen a retró troli és a villamos után, most már a vasúton is nosztalgiázhatunk – fogalmazott.

Népszerűek a MÁV retró festésű vagonjai.

– A retrózásra mindig nyitottak az emberek – mondta a Nagyállomás egyik peronján Ádám a 25 éves egyetemista, miközben azon vacillált, hogy melyik kocsiba szálljon. – Úgy hallottam, hogy csak a szegedi viszonylaton közlekednek ezek a különleges köntösbe bújtatott kocsik, így igazán büszkék lehetünk. Ráadásul, mivel alig néhány darab készült belőlük, így még értékesebbnek számítanak – összegezte gondolatait.

Az idősebb emberek körében is népszerűek a vagonok. A 68 esztendős Kálmán bácsi a kocsik láttán múltidézésbe kezdett:

– Emlékszem amikor még fiatal voltam, rengeteget utaztunk a barátaimmal hasonló külsejű vagonokon – kezdte a múltba révedést az öregúr.  – Egyszer megesett velem, hogy már a fülkében ültem amikor eszembe jutott, hogy nincs nálam a jegyem. Mire észbe kaptam már késő volt: a vonat kifutott a pályaudvarról, így kénytelen voltam elmenni a mosdóba, és ott megvárni amíg a következő állomásra érünk. Szerencsére hamarabb értünk Szatymazra, minthogy a kalauz rám talált volna, így megúsztam. Leszálltam, majd vettem egy jegyet a következő pesti járatra – mesélte élete első, és elmondása szerint az utolsó bliccelésének a történetét. Hozzátette, talán ez a megfakult emlék nem jutott már volna az eszébe, ha nem látja meg a retró kocsit az állomáson.

A speciális festésű vagonok belülről ugyanolyan felszereltséggel rendelkeznek, mint a többi felújított Bd, illetve Bo típusú kocsi.

Előző sztori

Fölényes győzelmet aratott a Szegedi Férfi Vízilabdacsapat

Következő sztori

Ismét romlott a levegőminőség

Legutóbbi hasonló cikkek