Világszerte még mindig emelkedik a daganatos betegségek száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rák elleni küzdelem világnapját 2000 februárjában, a Párizsban tartott első világkongresszusán hirdette meg a Nemzetközi Rákellenes Unió (International Union Against Cancer – UICC). Mivel a történelmi dokumentumot február 4-én írták alá, a mai napig ekkor hívják fel a figyelmet a világméretű összefogásra.

A  világnap alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal egészségvédői 2019. február 4-én (hétfőn) 9 és 12 óra között a Rákóczi tér 1. szám alatti épület aulájában várnak mindenkit: ügyfelet, munkatársat, aki bővebb információt, segítséget, illetve tanácsot szeretne kérni az adott témában. A program keretében rizikószűréseket végeznek, illetve a népegészségügyi szűrések fajtáiról és azok kritériumairól is részletes tájékoztatást adnak. Megtanítják továbbá a jelenlévőket az emlő önvizsgálatára, valamint  tájékoztató anyagokkal hívják fel a figyelmet a megelőzési lehetőségekre.

 

Nemzetközi Rákellenes Unió minden kampányában ajánlást ad ki a rák elleni küzdelem világnapjára. 2018. november 22-én bejelentett új kampányában a következő három év (2019-2021) jelmondatául az „I am and I will” (Vagyok és leszek) szlogent választotta. Az egész világra kiterjedő kezdeményezés célja, hogy mindenkit cselekvésre szólítson föl a rák elleni küzdelemben, és ez által hívja fel a figyelmet az időben felismert egyéni felelősségvállalás fontosságára. A hosszú távú hatás elérése céljából a kampány a rákkal kapcsolatos információkkal kíván szembesíteni, és az egyéni cselekvés, a változtatás fontosságát hangsúlyozza, hiszen rendkívül fontos, hogy „Te is részt vegyél a rákmegelőzésben!”, és „Bárki is vagy, benned van az erő, hogy csökkentsd a rák kialakulásának esélyét!” A program több lehetőséget biztosít arra, hogy mindannyian szembesüljünk a rák problematikájával, és ennek hatására cselekedjünk is.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések számítanak fő haláloknak. A betegség okait nehéz egyetlen tényezőre szűkíteni, hiszen a rák multikauzális betegség, azaz több tényező együttes jelenléte szükséges a kórkép megjelenéséhez. A megelőzés egyik lehetősége (primer prevenció) a rákbetegséget előidéző rizikófaktorok időben történő felismerése és kiküszöbölése.  A dohányzás abbahagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, a testsúly normalizálásával, a rendszeres testmozgással, a helyes táplálkozással és a stressz kezelésével sok életet meg lehetne menteni.

A másodlagos megelőzés (szekunder prevenció) fontossága is vitathatatlan. A szűréseken, szűrővizsgálatokon való rendszeres időközönkénti részvétel a már kialakult, de kezdeti stádiumban lévő betegség felismerését, gyógyításának minél korábbi megkezdését segíti. Hazánkban a szervezett keretek közt történő emlő-, méhnyak- és vastagbélszűréseken az adott korcsoportba tartozó lakosoknak van lehetősége részt venni. Mindenképpen tartsuk szem előtt azonban, hogy szokatlan, korábban nem jelentkező tünetek észlelése esetén bárki jelentkezhet, és kérheti kivizsgálását háziorvosánál, illetve az adott szakrendelésen!

 

Előző sztori

A közösség erejével készül az ultra távokra a szegedi terepfutó

Következő sztori

A házasság randevú egy életen át