Szórakozás

Világszép Nádszálkisasszony Szegeden

Világszép Nádszálkisasszony Szegeden

2019. február 15., péntek
Világszép Nádszálkisasszony Szegeden

Február 15-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház legújabb produkcióját, Litvai Nelli Világszép Nádszálkisasszony című zenés mesejátékát. A látványos gyerekdarabot egy részben, élő zenével és a színház tánckarának közreműködésével állítják színpadra a Nagyszínházban.

Barnák László főigazgató elmondta, a Szegedi Nemzeti Színház missziójának tekinti hazai szerzők műveinek bemutatását, ezért esett a választás a Szaffi után egy szintén magyar mesére. Fábri Géza zeneszerző jegyzi az előző évadokban bemutatott Rózsa és Ibolya, valamint a Pipás Pista című darabok zenéit is, ezúttal pedig keleties népzenei világot szólaltat meg olyan különleges hangszerek segítségével, mint például a dutár. A gyerekek így az élő zene varázsával és különleges, ritka hangszerekkel is találkozhatnak, mindez a színészek játékával és az intenzív látványvilággal garantáltan ámulatba ejti őket. „A mese fontos tanulságokat hordoz a barátságról, az igaz szerelemről, és megmutatja, hogy a barátság és a kitartás ereje átsegít bennünket a nehézségeken. Mesékre azért van szükségünk, hogy újra és újra felfedezhessük az alapvető értékeket, melyekért érdemes megküzdenünk, az előadás szereplői pedig mindebben példát mutatnak a gyerekek számára.”

Baksa Imre rendező már korábban is megrendezte a darabot, a nagyszínpadi megvalósítás azonban újragondolásra késztette, új alapokra helyezte az ismert mese színpadra állítását. Érdekesség, hogy a jelmezeket Fodor Annamária színésznő tervezte, aki korábban maga is játszotta Világszépe szerepét. A címszerepet alakító Vas Judit Gigi szerint a darab az élet legfontosabb kihívásait, döntési helyzeteit sorakoztatja fel,melyekkel mindenki szembetalálja magát élete során, és ahogy a mesében, úgy az életben is érdemes hinni abban, hogy a jóság végül győzedelmeskedik. Az előadás a vágyott szépség egyszerű oldalát mutatja meg annak érdekében, hogy már az egészen pici gyerekekben is tudatosuljon, hogy a legfőbb értékek a külsőségek mögött rejlenek. „A gyerekek nagyon őszinték, minden helyzetben azonnal reagálnak, kifejezik tetszésüket, az érzéseiket. Ha az előadással sikerül nekik adnunk valamit, ők a leghálásabbak, és az a szeretet, amit tőlünk kapunk, minden mással összehasonlíthatatlan.” Vicei Zsoltot összesen öt szerepben láthatjuk a darabban, ötször jön be a színpadra, minden alkalommal más karaktert elevenít meg. „Varázslatos világot teremtünk a színpadon, az előadás végig izgalmas, feszes tempójú, remek zenével. Alapvetően gyerekdarab, de a felnőttek számára is kellemes kikapcsolódást kínál a produkció, van benne egy-két olyan kiszólás is, amit a felnőtt kísérőknek szánunk, ők fogják érteni.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.