Jó járdára cserélnék inkább a “fölösleges” csatornázást a tápéiak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi önkormányzat kétmilliárd forintnyi Európai Uniós forrásból épít a tápéi Honfoglalás utcában egy nyíltszelvényű csatornát, amely a helybéliek szerint amellett, hogy szükségtelen, rendkívül balesetveszélyes is. Inkább egy jó járdára cserélnék az egész “fejlesztést” – mondják. 

A szegedi önkormányzat kétmilliárd forintnyi Európai Uniós forrásból fejleszti a város csapadékvíz elvezetési rendszerét. A város honlapján a beruházásokkal kapcsolatban úgy fogalmaznak, hogy a fejlesztéssel az érintett vízgyűjtő területeken nemcsak az ott élők életkörülményei javulnak, hanem a beruházás javítja a térség vízgazdálkodási helyzetét, ez hosszú távon megoldást jelenthet a belvíz problémákra is.

Ezzel az állítással nem teljesen értenek egyet a tápéi Honfoglalás utcai lakói: szerintük teljesen felesleges ez a mostani beruházás.

– Itt mindig is zártrendszerű vízelvezető rendszer volt, nem is értem, hogy merült fel a nyíltszelvényű árok építése – kezdte a beszélgetést Tímár Magda, aki a tápéi Honfoglalás utcában lakik. –

Ez amellett, hogy teljesen felesleges, rendkívül balesetveszélyes is

– folytatta. – A Honfoglalás utca egy viszonylag magas területen fekszik, így tulajdonképpen egyetlen ház sem volt veszélyben a víz miatt – mondta. Hozzátette, az építési munkálatok keretében feldúrták a járdát és kiszaggatták a lakosok által ültetett dísznövényeket.

Fotó: Kovács Ferenc.

Magda ezek mellett azt is nehezményezi, hogy az építkezésre szánt összeget nem egy ésszerű beruházásra költötték.

– Ennek az építkezésnek az árát másra is el lehetett volna költeni. Hogy csak példát említsek, sokkal jobb lenne, hogyha a járdát újítanák fel.

Az elmúlt években többször is volt arra precedens, hogy a göcsörtös aszfalton felbuktak és elestek a járókelők.  Egyszer az egyik ismerősömnek el is tört a csuklója.

De ha már mindenáron a vízelvezetés korszerűsítésére költik a pénzt, akkor sokkal ésszerűbb lenne, ha felújítanák a szikkasztó aknákat – mondta a hölgy.

Magda elmondásai szerint, a tápéi Honfoglalás utca egy dagadó iszapos talajon fekszik. A legutóbbi csatornázási munkálatok idején másfél méterrel lejjebb ment a talajszint, ennek következtében összezsugorodott a talajréteg és több ház is megrepedt az utcában. A Honfoglalás utca lakói most attól tartanak, hogyha ismét megbolygatják a talajt, akkor még több ház fog megrepedni.

Fotó: Kovács Ferenc.

– Az egyik szomszédomnak több mint százezer forintjába került megcsináltatni a házát. Ha most újabb talajmunkálatok következnek, akkor még több ház fog tönkremenni – fejezte ki aggodalmát Magda. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak az ő véleménye, a Honfoglalás utcai lakóinak túlnyomó többsége hasonlóan vélekedik az építési munkálatokról.

Előző sztori

Ítélet született a 2006-os tiszai árvíz utáni fertőtlenítés ügyében

Következő sztori

KDNP: Szeged nem úgy teljesít, ahogy az elvárható lenne