Közélet

Jó járdára cserélnék inkább a "fölösleges" csatornázást a tápéiak

Jó járdára cserélnék inkább a "fölösleges" csatornázást a tápéiak

2019. február 14., csütörtök
Jó járdára cserélnék inkább a "fölösleges" csatornázást a tápéiak

A szegedi önkormányzat kétmilliárd forintnyi Európai Uniós forrásból épít a tápéi Honfoglalás utcában egy nyíltszelvényű csatornát, amely a helybéliek szerint amellett, hogy szükségtelen, rendkívül balesetveszélyes is. Inkább egy jó járdára cserélnék az egész "fejlesztést" - mondják.

A szegedi önkormányzat kétmilliárd forintnyi Európai Uniós forrásból fejleszti a város csapadékvíz elvezetési rendszerét. A város honlapján a beruházásokkal kapcsolatban úgy fogalmaznak, hogy a fejlesztéssel az érintett vízgyűjtő területeken nemcsak az ott élők életkörülményei javulnak, hanem a beruházás javítja a térség vízgazdálkodási helyzetét, ez hosszú távon megoldást jelenthet a belvíz problémákra is. Ezzel az állítással nem teljesen értenek egyet a tápéi Honfoglalás utcai lakói: szerintük teljesen felesleges ez a mostani beruházás. - Itt mindig is zártrendszerű vízelvezető rendszer volt, nem is értem, hogy merült fel a nyíltszelvényű árok építése – kezdte a beszélgetést Tímár Magda, aki a tápéi Honfoglalás utcában lakik. -

Ez amellett, hogy teljesen felesleges, rendkívül balesetveszélyes is

– folytatta. - A Honfoglalás utca egy viszonylag magas területen fekszik, így tulajdonképpen egyetlen ház sem volt veszélyben a víz miatt – mondta. Hozzátette, az építési munkálatok keretében feldúrták a járdát és kiszaggatták a lakosok által ültetett dísznövényeket.

Fotó: Kovács Ferenc.

Magda ezek mellett azt is nehezményezi, hogy az építkezésre szánt összeget nem egy ésszerű beruházásra költötték. - Ennek az építkezésnek az árát másra is el lehetett volna költeni. Hogy csak példát említsek, sokkal jobb lenne, hogyha a járdát újítanák fel.

Az elmúlt években többször is volt arra precedens, hogy a göcsörtös aszfalton felbuktak és elestek a járókelők. Egyszer az egyik ismerősömnek el is tört a csuklója.

De ha már mindenáron a vízelvezetés korszerűsítésére költik a pénzt, akkor sokkal ésszerűbb lenne, ha felújítanák a szikkasztó aknákat – mondta a hölgy. Magda elmondásai szerint, a tápéi Honfoglalás utca egy dagadó iszapos talajon fekszik. A legutóbbi csatornázási munkálatok idején másfél méterrel lejjebb ment a talajszint, ennek következtében összezsugorodott a talajréteg és több ház is megrepedt az utcában. A Honfoglalás utca lakói most attól tartanak, hogyha ismét megbolygatják a talajt, akkor még több ház fog megrepedni.

Fotó: Kovács Ferenc.

- Az egyik szomszédomnak több mint százezer forintjába került megcsináltatni a házát. Ha most újabb talajmunkálatok következnek, akkor még több ház fog tönkremenni – fejezte ki aggodalmát Magda. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak az ő véleménye, a Honfoglalás utcai lakóinak túlnyomó többsége hasonlóan vélekedik az építési munkálatokról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.