Egészség

Mi az a hygge? Ez a skandináv népek titka

Mi az a hygge? Ez a skandináv népek titka

2019. február 24., vasárnap
Mi az a hygge? Ez a skandináv népek titka

Rengeteg könyv és írás jelenik meg arról, hogy milyen boldogok és kiegyensúlyozottak a skandináv népek. De hogyan sikerül ez nekik? Néhány egyszerű trükköt mi is el tudunk lesni tőlük, hogy ne a boldogságlista legvégén kullogjunk.

Hygge, a dán kuckózás

A dán hygge szóval a skandináv országban az otthon melege és a szeretett emberek közelsége keltette érzést próbálják megfogalmazni. Dániában a kuckózás örömét semmi sem múlhatja felül: gyertyafényes téli esték, egy kényelmes gyapjúzokni vagy egy jó kávézás a barátokkal – ez mind hygge. A dán boldogságkutató – igen, ilyen foglalkozás létezik – Meik Wiking Hygge:

A dán életérzés, amely boldoggá tesz

című könyvében ennek a hangulatnak az elsajátításához ad ötleteket.

Együttlét

Legszebb emlékeink többnyire szeretteinkhez fűződnek. Ha egy olyan pillanatra gondolsz, ami igazán boldoggá tett, biztosan feltűnnek benned a családtagjaid vagy barátaid is. Lehet ez egy síeléssel töltött hétvége, egy meghitt karácsony, nyaralás a tengerparton vagy csak egy jó beszélgetés. Alapszükségletünk, hogy kapcsolódjunk másokhoz, kötődéseink pedig bizony fontos szerepet töltenek be a viselkedésünkben és a motivációinkban. A dánok 75 százaléka tölt időt legalább hetente egyszer szeretteivel, és ezeken az alkalmakon természetesen a hygge dominál.

Eszem-iszom

Hygge-módra enni azt jelenti, hogy miután egész héten odafigyeltél arra, hogy mit eszel, szombat este végre megengedhetsz magadnak egy nagy tál gumicukrot vagy egy szelet krémes tortát. Megjutalmazod magad. Figyelmen kívül hagyod a kalóriaszámot és a cukortartalmat. Persze a legjobban a szívvel készült ételek esnek, főként ha jó társaságban fogyaszthatod el őket. A „leghyggébb” eredményt akkor érheted el, ha te magad készíted el. A lényeg, hogy minél hosszabb ideig tartson a folyamat, legyen szó egy rusztikus süteményről vagy egy adag eperlekvárról. Szerezd be a hozzávalókat a termelői piacon, válogass, beszélgess a termesztőkkel, olvass egy jó könyvet, amíg rotyog a gyümölcs a fazékban, vagy egyszerűen oszd meg az élményt a barátaiddal, sőt főzzetek együtt.

Természet

A hygge nem csak a négy fal között valósulhat meg. Minden a körülményeken múlik, de a természetben nagy eséllyel lelhetsz arra a bizonyos meghitt, örömteli érzésre. Jó társaságban, messze a stresszforrásoktól és természetesen az elektromos kütyüktől biztosan minőségi kikapcsolódásban lesz részed. Menjetek téli sítúrára, béreljetek erdei házikót egy hétvégére, piknikezzetek egy szép nyári napon, lessétek közösen a hullócsillagokat vagy mozizzatok a parkban – és éljétek meg a pillanatot!  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.