Közélet

Árad a Tisza, de egyelőre nem kell tartani árvíztől

Árad a Tisza, de egyelőre nem kell tartani árvíztől

2019. február 8., péntek
Árad a Tisza, de egyelőre nem kell tartani árvíztől

A hét eleji enyhe időnek köszönhetően áradásnak indult a Tisza. Naponta akár 60-70 centiméterrel is növekedhet a vízállás, de az egyhetes előrejelzések szerint nincs ok az aggodalomra

.

Péntek reggel a Tisza vízállása Szegednél meghaladta a 300 centimétert, mert az enyhe időjárásnak köszönhetően elindult az olvadás a folyó Csongrád megyei szakaszán.

A hóban tárolt vízkészlet jelenleg is még a sokéves átlag kétszerese, így várhatóak még hasonló árhullámok.

A következő egy hétben –tíz napban még egy méter emelkedés várható, tehát eléri a 400 centimétert a Tisza szegedi vízállása. Ez azonban még mindig nem az vízszint, amiért árvízvédelmi készültséget kellene elrendelni. Várhatóan az ártereket sem fogja elönteni a víz, de a szakemberek dolgoznak a zsilipek elzárásán, ami ilyenkor kötelező is. Ezek mellett a szivattyútelepeket is fokozatosan üzembe léptetik, ahogy szükség van rájuk.

„Az árvíz készültség elrendeléséhez át kell lépnie a vízszintnek egy bizonyos mértéket. Amíg ez nem történik meg, nem kell tartani attól, hogy kiöntene a Tisza. Ilyen esetekben legelőször az árvízvédelmi műemlékek tesznek hasznos szolgálatot, ott kezdik meg először a vízelvezetést.” – tájékoztatott Kozák Péter, az ATIVIZIG vezetője.

Egyelőre nem következtetnek a folyó Csongrád megyei szakaszánál arra, hogy árvízvédelmi készültségre lesz szükség, az olvadás ennek elrendelése nélkül is le tud zajlani az elkövetkezendő időszakban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.