Újabb feljelentés a szegedi városvezetés ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hűtlen és hanyag kezelés miatt tettek feljelentést Polt Péter legfőbb ügyésznél. Milliárdos vagyonvesztés érhette Szegedet a Ligetfürdő Kft. üzletrészének eladása kapcsán.

Az ügy előzménye, hogy a szocialista városvezetés és az akkor Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. 2007 szep­temberében hárommillió forint törzstőkével megalapította a Ligetfürdő Kft.-t. A következő év tavaszán a cégnél tőkét emeltek, amelynek összege 1,3 milliárd forint fölé emelkedett.

Szeged törzstőkeként körülbelül egymilliárd forintot vitt a közös vállalkozásba, melybe a Szegedi Sport és Fürdők Kft. lépett be, a Hunguest Hotels pedig 265 milliót adott a tőkeemeléshez.

Egy évvel később a fürdő fejlesztését határozta el a cég, melyhez 3 milliárd forint uniós támogatást igényeltek. A 7,8 milliárdos beruházás 2010-ben ért véget. A munkálatokat a Szeviép végezte el, az alvállalkozók ekkor is hoppon maradtak.

Később kiderült, hogy a Ligetfürdőnél végrehajtott tőkeemeléskor a szegedi önkormányzat és a Hunguest vezetése között létrejött egy megállapodás, amely szerint a város a beruházás elkészülte után öt évvel meghirdeti eladásra a 80 százalékos üzletrészét. Lefektették, hogy ha a piacon nem kel el az üzletrész, akkor a Hunguest kötelezettséget vállal a megvásárlására, a vételárat pedig a törzstőkeként bevitt pénz inflációval növelt értéknek határozták meg.

Öt év alatt senki sem jelentkezett a város tulajdonrészéért, így 1,4 milliárd forintért kötötték meg az üzletet. A vételár meghatározásakor azonban nem vették figyelembe az uniós támogatást, így a várost akár 2,4 milliárd forint kár is érhette.

Előző sztori

Munkába álltak a SZEOL SC labdarúgói – Galéria

Következő sztori

A doni katasztrófa 76. évfordulójára emlékeznek holnap Szegeden