Közélet

Újabb feljelentés a szegedi városvezetés ellen

Újabb feljelentés a szegedi városvezetés ellen

2019. január 10., csütörtök
Újabb feljelentés a szegedi városvezetés ellen

Hűtlen és hanyag kezelés miatt tettek feljelentést Polt Péter legfőbb ügyésznél. Milliárdos vagyonvesztés érhette Szegedet a Ligetfürdő Kft. üzletrészének eladása kapcsán.

Az ügy előzménye, hogy a szocialista városvezetés és az akkor Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. 2007 szep­temberében hárommillió forint törzstőkével megalapította a Ligetfürdő Kft.-t. A következő év tavaszán a cégnél tőkét emeltek, amelynek összege 1,3 milliárd forint fölé emelkedett. Szeged törzstőkeként körülbelül egymilliárd forintot vitt a közös vállalkozásba, melybe a Szegedi Sport és Fürdők Kft. lépett be, a Hunguest Hotels pedig 265 milliót adott a tőkeemeléshez.

Egy évvel később a fürdő fejlesztését határozta el a cég, melyhez 3 milliárd forint uniós támogatást igényeltek. A 7,8 milliárdos beruházás 2010-ben ért véget. A munkálatokat a Szeviép végezte el, az alvállalkozók ekkor is hoppon maradtak.

Később kiderült, hogy a Ligetfürdőnél végrehajtott tőkeemeléskor a szegedi önkormányzat és a Hunguest vezetése között létrejött egy megállapodás, amely szerint a város a beruházás elkészülte után öt évvel meghirdeti eladásra a 80 százalékos üzletrészét. Lefektették, hogy ha a piacon nem kel el az üzletrész, akkor a Hunguest kötelezettséget vállal a megvásárlására, a vételárat pedig a törzstőkeként bevitt pénz inflációval növelt értéknek határozták meg. Öt év alatt senki sem jelentkezett a város tulajdonrészéért, így 1,4 milliárd forintért kötötték meg az üzletet. A vételár meghatározásakor azonban nem vették figyelembe az uniós támogatást, így a várost akár 2,4 milliárd forint kár is érhette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.