Közélet

Megunták a szegediek a bénázást: birtokba vették a Ligetet!

Megunták a szegediek a bénázást: birtokba vették a Ligetet!

2019. január 17., csütörtök
Megunták a szegediek a bénázást: birtokba vették a Ligetet!

Az újszegedi Erzsébet liget átadása "kissé" késik, rá is untak a helyiek a várakozásra: inkább használni kezdték a területet. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a sportolni vágyók „birtokba vették” az újonnan kialakított, kivilágított futókört. Állítását fényképekkel is igazolta.

Tavaly február 21-én ünnepélyes keretek között adták át az építési területet a kivitelezőnek, azonban már az előkészítő fázisban, az előző évben is viták kereszttüzébe került a projekt. 2016 nyarán írtunk arról, hogy a város megszűnteti és lebontja a Szegedi Kinizsi Húsos tenisz pályáit és klubházát, amit még Klebelsberg Kunó és Pick Jenő építtetett és Szent-Györgyi Albertnek is egyik kedvenc helye volt. A klub tagsága kész volt bármilyen kompromisszumra, de a szocialista városvezetés kérlelhetetlen volt. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester egy az ötvenes évek retorikáját idéző mondattal rendezte le a teniszezőket:

20-30 privilegizált helyzetű teniszező áll szemben a Liget megújulásával, és sok ezer a Ligetet használó szegedivel.”

Dózeres jóbarátok

Aztán jöttek a dózerek, akárcsak néhány éve a Mars téren és eltüntették a „fejlődés” útjában álló létesítményt. Az egyik esti futóval beszélgettünk, aki máig nem érti, hogy miért és kinek volt ennyire útban a teniszpálya, hiszen egy ráncfelvarrás, esetleg profilbővítés után jól megfért volna a szabadidős parkkal a továbbiakban is. 2018 tavaszán aztán elkezdődött a munka és úgy tűnt minden rendben lesz, tudja tartani a kivitelező konzorcium a szeptemberi határidőt és az árat egyaránt.

Nem így lett.

Szeptember végén, a műszaki átadás helyett már arról beszélt Szentgyörgyi Pál, a város alpolgármestere a közgyűlésben, hogy a munkák felét tudták csak elvégezni a csapadékos tavasz (micsoda vis maior, csapadék tavasszal?) miatt, így a műszaki átadás novemberre csúszik. Novemberben azonban helyette újabb egy hónapos csúszást jelentettek be, valamint a költségek várható negyven milliós növekedését, mivel addigra a húsz milliós tartalék keret is kimerült. December végén kiderült, hogy a 19-re kitűzött műszaki átadás is meghiúsult, mivel a szemle olyan hiányosságokat talált, hogy az átadás-átvétel el sem kezdődhetett.

Megunták a totojázást a szegediek

Úgy néz ki azonban, hogy a szegediek ráuntak a bénázásra, és inkább a saját kezükbe vették az irányítást. Esténkét birtokba veszik a rekortán futó pályát, amelyen elmondásuk szerint rendkívül jó futni. „Szenzációs érzés a beton után ezen a felületen futni-mondta az egyik sportoló. Rendkívül rugalmas, nem fáj a lábam és a derakam, mint eddig a beton után. Remélem előbb-utóbb ez a kaotikus környezet is megszépül, bár nem gondolom, hogy ezt ilyenkor, január közepén kell megcsinálni!” Egy középkorú nő szerint szégyen, ami itt folyik. „Nagyon jó, hogy végre Szegeden is lehet rekortánon futni, de meglehetősen méltatlan helyzet, hogy egy ekkora városban 2019-ig kellett várni egy ilyenre. Persze tudjuk, hogy ez a város nem igazán sportbarát és akkor még finoman fogalmaztam!”-tette hozzá kissé ingerülten.

A hivatalos átadás továbbra is várat magára, hogy mikor lesz kész a Liget, azt egyelőre rejtély övezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.