Közélet

Megjósolják az idei termést Ópusztaszeren

Megjósolják az idei termést Ópusztaszeren

2019. január 17., csütörtök
Megjósolják az idei termést Ópusztaszeren

Milyen lesz az idei szőlőtermés? Idén sok finom magyar bor fog készülni? Borkedvelők, borászok figyelem, január 20-án az ópusztaszeri Vince-napi vesszővágáson minden kiderül.

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!” – a szólásmondás szerint, ha Vince napján olvad a hó vagy esik az eső, akkor jó termés várható. Emellett sok helyen a levágott szőlővesszőből is megjósolják az őszre várható szőlőtermést. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a "vincevessző" levágásával történik a jövendölés. A rendezvény a borrendek látványos felvonulásával kezdődik, majd ezt követően a Szegedi tanyára érkezve, megtörténik a vesszővágás és a termésjóslás. A lemetszett vessző állapotától függően Kalmár István mórahalmi hegybírótól hallhatjuk, bőségesnek ígérkezik-e az idei termés. A rendezvény az újborok kóstolásával zárul. Forrás: Kodácz Csengele marketingvezető  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.