Közélet

Majdnem ötmilliárd kormányzati forrásból fejlesztik a klinika eszközparkját idén

Majdnem ötmilliárd kormányzati forrásból fejlesztik a klinika eszközparkját idén

2019. január 9., szerda
Majdnem ötmilliárd kormányzati forrásból fejlesztik a klinika eszközparkját idén

Mozgalmas év elé néz a Szegedi Tudományegyetem, hiszen többmilliárdos kormányzati és uniós támogatási projektekkel fejlesztik az intézmény egységeit és a klinikákat. Uniós támogatásból felújítják a Gyermekklinikát és gyermek sürgősségi osztályt alakítanak ki.

4,8 milliárd forint kormányzati támogatással újítják meg a klinika eszközparkját, ezek közül is főleg a diagnosztikai területet fejlesztik. Emellett 591 milliós többlet-kapacitás befogadásáról határozott a kormány, ezáltal a klinika fedezete javul és a nem finanszírozott ellátások is részben finanszírozásra kerülhetnek.

A Gyermekklinikát másfél milliárd forintból fejlesztik, illetve gyermek sürgősségi osztályt hoznak létre. Ezen kívül gyermek- és ifjúságpszichiátriát érintő fejlesztések valósulnak meg.

A minőségi egészségügyi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításának fejlesztése keretében ápolási eszközpark fejlesztéseket visznek véghez 445 millió forint értékben. A fejlesztések során nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra is. 3 milliárd forintból alakítják át és bővítik a Zeneművészeti Kar épületét, valamint 650 millió forintos kormányzati támogatásból rekonstruálják az Állam- és Jogtudományi Kart. A Fogorvostudományi Kart uniós forrásból költöztetik a Vasas Szent Péter utcai egykori rendelőbe.

A Fül-Orr-Gége Klinikát egymilliárd forintból fejlesztik, illetve fejközpontot építenek, ahol a szemészeti, fül-orr-gégészeti, arc-állcsont-sebészeti és ideg-sebészeti betegek teljes körű ellátást kaphatnak, beleértve ezen területek speciális onkológiai kiszolgálását is.

A volt SZOTE Óvoda épületében saját forrásból, félmilliárd forintból beiskolázási épületet hoznak létre a külföldi egyetemi hallgatóknak. Az egyetem orvosképzésének színvonalát emeli az elméleti tömb létrehozása. Ilyen épület csak Szegeden nincs a négy orvosi karral rendelkező egyetem közül. Ez a projekt a Fogorvostudományi Kar költöztetésével együtt majdnem 7 milliárd forint uniós forrásból valósul meg. Kormányzati forrásból hozzák létre a Science Parkot a lézerközpont mellett, valamint inkubátor házat is, mely laboratóriumokkal és egyéb kutatási infrastruktúrával ad otthont a Molekuláris Medicina Kiválósági Központnak a Debreceni és a Semmelweis Egyetemmel, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal és a Nemzeti Kutatási Fejlesztési Innovációs Hivatallal konzorciumban. Nemrégiben derült ki, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választották a legzöldebb magyar egyetemnek. Idén további 101 millió forintot költhet az egyetem napkollektorok telepítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.