Közélet

A kihűlés lehet a legveszélyesebb a mentők szerint

A kihűlés lehet a legveszélyesebb a mentők szerint

2019. január 10., csütörtök
A kihűlés lehet a legveszélyesebb a mentők szerint

Kemény hideggel köszöntött be a január Szegeden. Írtunk róla, hogy vasárnap életveszélyessé váltak a szegedi utak, és olvasóink szerint nem is takarították azokat, és még egy csuklós buszt is az utasoknak kellett betolni. A mentők tájékoztatása szerinta gyalogosok komolyabb baj nélkül megúszták a jégpáncéllá fagyott utcákon a közlekedést.

Hasonló jellegű riasztásokról tudott beszámolni a hó helyzet után Hangai József, a mentők kommunikációs munkatársa, mint amilyeneket előtte el kellett látniuk. Ez csak a szerencsének köszönhető, ugyanis vasárnapra ráfagyott a szombati hó az utakra, kedden pedig az újabb havazás ismét megbénította a várost. Január 2-án és 3-án volt több riasztásuk, de akkor még nem esett le a hó, így ezt nem lehet összefüggésbe hozni a megnehezedett körülményekkel.

A hóban többen elestek, ilyenkor pedig megvan az a veszély, hogy ha gyorsan nem segítenek a bajba jutottnak, akkor kihűlhet a szervezete.

A szakember „civilizációs” kihűlésnek nevezte azt, ami az idős embereket fenyegeti.

Ők sokszor saját alulfűtött otthonukban esnek el, és van, hogy a hozzátartozók csak másnap, vagy akár két nap múlva nyitják rá az ajtót a bajba jutott idős emberre.

A havas utak nem csak a járdákon közlekedőket veszélyeztetik, hanem a közlekedésben résztvevő autósokat is. Ha olyan útszakaszon járunk, ami le van fagyva, akkor nagyon óvatosan fékezzünk és vegyük be a kanyarokat, akkor csúszhat leginkább az autó, és tartsuk be a követési távolságokat. – tanácsolják. Hangai József szerint a következő napokban a hidegfront lehet rossz hatással a szervezetünkre, ez most a szív és keringési rendszert viseli meg a legjobban.

Azok, akik vérnyomás panaszokkal küzdenek, szintén rosszabbul érezhetik magukat, de a legfőbb tünetek között a fejfájás, és dekoncentráltság szerepel. Azokat intik leginkább fokozott figyelemre, akik volán mögé ülnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.