A kihűlés lehet a legveszélyesebb a mentők szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kemény hideggel köszöntött be a január Szegeden. Írtunk róla, hogy vasárnap életveszélyessé váltak a szegedi utak, és olvasóink szerint nem is takarították azokat, és még egy csuklós buszt is az utasoknak kellett betolni. A mentők tájékoztatása szerint a gyalogosok komolyabb baj nélkül megúszták a jégpáncéllá fagyott utcákon a közlekedést.

Hasonló jellegű riasztásokról tudott beszámolni a hó helyzet után Hangai József, a mentők kommunikációs munkatársa, mint amilyeneket előtte el kellett látniuk. Ez csak a szerencsének köszönhető, ugyanis vasárnapra ráfagyott a szombati hó az utakra, kedden pedig az újabb havazás ismét megbénította a várost.

Január 2-án és 3-án volt több riasztásuk, de akkor még nem esett le a hó, így ezt nem lehet összefüggésbe hozni a megnehezedett körülményekkel.

A hóban többen elestek, ilyenkor pedig megvan az a veszély, hogy ha gyorsan nem segítenek a bajba jutottnak, akkor kihűlhet a szervezete.

A szakember „civilizációs” kihűlésnek nevezte azt, ami az idős embereket fenyegeti.

Ők sokszor saját alulfűtött otthonukban esnek el, és van, hogy a hozzátartozók csak másnap, vagy akár két nap múlva nyitják rá az ajtót a bajba jutott idős emberre.

A havas utak nem csak a járdákon közlekedőket veszélyeztetik, hanem a közlekedésben résztvevő autósokat is. Ha olyan útszakaszon járunk, ami le van fagyva, akkor nagyon óvatosan fékezzünk és vegyük be a kanyarokat, akkor csúszhat leginkább az autó, és tartsuk be a követési távolságokat. – tanácsolják.

Hangai József szerint a következő napokban a hidegfront lehet rossz hatással a szervezetünkre, ez most a szív és keringési rendszert viseli meg a legjobban.

Azok, akik vérnyomás panaszokkal küzdenek, szintén rosszabbul érezhetik magukat, de a legfőbb tünetek között a fejfájás, és dekoncentráltság szerepel. Azokat intik leginkább fokozott figyelemre, akik volán mögé ülnek.

Előző sztori

Egy bravúr életben tarthatja az olimpiai álmokat

Következő sztori

Már nem kell járulékot fizetniük a nyugdíjas munkavállalóknak