Jászapáti Petra hatodik a gyorskorcsolya Eb-n 500 méteren

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jászapáti Petra a kisdöntőbe jutott 1500 méteren a hollandiai Dordrechtben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján, majd a szám kisdöntőjét megnyerve végül a nyolcadik helyen végzett. Ezt követően 500 méteren ugyancsak a kisdöntőbe jutott a szakág első magyar női Világkupa győztese, ahol a második helyezettként a legrövidebb táv hatodik helyezettje lett.

Jászapáti a futama elején ugyancsak próbált elöl helyezkedni, de amikor fokozódott a tempó, akkor a mezőny közepén ragadt, az utolsó körökben végig a negyedik helyen “utazott”. Három körrel a vége előtt próbálkozott meg a már-már védjegyévé váló körbekorcsolyázással, de ezúttal nem volt meg a kellő sebességkülönbség az előzéshez, a külső íven ragadt, így nem tudott előbbre lépni, azaz ő is a kisdöntőben folytathatja szereplését.

Jászapáti az 500 méter elődöntőjében is közel állt a bravúrhoz, de ott két ezred miatt lecsúszott a fináléról. A legrosszabb, ötös pozícióból rajtolva előbb német, majd egyik holland riválisát előzte meg, aztán ledolgozta hátrányát a második helyen korcsolyázó Martina Valcepinával szemben, aki ráadásul megbotlott az utolsó kanyar kijáratánál, így ütemet vesztett, ami esélyt kínált a magyar versenyzőnek, hogy kívül kigyorsítva megelőzze, de a célfotó az olasz címvédőnek kedvezett.

A nők kisdöntőjében Jászapáti a harmadik pozícióból indult, s már elsőre jól kapta el a rajtot, de akkor elesett, s a szabályok szerint a legrövidebb távon ha az első kanyarban esés van, akkor újraindítják a futamot. Másodjára a 20 éves szegedi versenyző már tisztán lerajtolta a francia Tifany Huot Marchandot, de az 1500 méteren bronzérmes, élen korcsolyázó orosz Szofija Proszvirnovát nem tudta megelőzni, másodikként ért a célba, így összesítésben a hatodik helyen zárt.

A szombati versenynapon a Liu fivérek ellenállhatatlannak bizonyultak: 1500 méteren Liu Shaolin aranyat nyert, testvére, Liu Shaoang pedig a második helyen futott be ezen a számon, 500 méteren pedig utóbbi nyert, Liu Shaoliné az ezüst.

Előző sztori

Katonák a jeges pokolban

Következő sztori

Szili Katalin: elsődleges cél a Kárpát-medence és a magyarság megerősödése

Legutóbbi hasonló cikkek