Sport

Jászapáti Petra hatodik a gyorskorcsolya Eb-n 500 méteren

Jászapáti Petra hatodik a gyorskorcsolya Eb-n 500 méteren

2019. január 12., szombat
Jászapáti Petra hatodik a gyorskorcsolya Eb-n 500 méteren

Jászapáti Petra a kisdöntőbe jutott 1500 méteren a hollandiai Dordrechtben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján, majd a szám kisdöntőjét megnyerve végül a nyolcadik helyen végzett. Ezt követően 500 méteren ugyancsak a kisdöntőbe jutott a szakág első magyar női Világkupa győztese, ahol a második helyezettként a legrövidebb táv hatodik helyezettje lett.

Jászapáti a futama elején ugyancsak próbált elöl helyezkedni, de amikor fokozódott a tempó, akkor a mezőny közepén ragadt, az utolsó körökben végig a negyedik helyen "utazott". Három körrel a vége előtt próbálkozott meg a már-már védjegyévé váló körbekorcsolyázással, de ezúttal nem volt meg a kellő sebességkülönbség az előzéshez, a külső íven ragadt, így nem tudott előbbre lépni, azaz ő is a kisdöntőben folytathatja szereplését. Jászapáti az 500 méter elődöntőjében is közel állt a bravúrhoz, de ott két ezred miatt lecsúszott a fináléról. A legrosszabb, ötös pozícióból rajtolva előbb német, majd egyik holland riválisát előzte meg, aztán ledolgozta hátrányát a második helyen korcsolyázó Martina Valcepinával szemben, aki ráadásul megbotlott az utolsó kanyar kijáratánál, így ütemet vesztett, ami esélyt kínált a magyar versenyzőnek, hogy kívül kigyorsítva megelőzze, de a célfotó az olasz címvédőnek kedvezett. A nők kisdöntőjében Jászapáti a harmadik pozícióból indult, s már elsőre jól kapta el a rajtot, de akkor elesett, s a szabályok szerint a legrövidebb távon ha az első kanyarban esés van, akkor újraindítják a futamot. Másodjára a 20 éves szegedi versenyző már tisztán lerajtolta a francia Tifany Huot Marchandot, de az 1500 méteren bronzérmes, élen korcsolyázó orosz Szofija Proszvirnovát nem tudta megelőzni, másodikként ért a célba, így összesítésben a hatodik helyen zárt. A szombati versenynapon a Liu fivérek ellenállhatatlannak bizonyultak: 1500 méteren Liu Shaolin aranyat nyert, testvére, Liu Shaoang pedig a második helyen futott be ezen a számon, 500 méteren pedig utóbbi nyert, Liu Shaoliné az ezüst.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.