Közélet

Festékkel kenték össze műemlékvédelem alatt álló Dóm teret

Festékkel kenték össze műemlékvédelem alatt álló Dóm teret

2019. január 16., szerda
Festékkel kenték össze műemlékvédelem alatt álló Dóm teret

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a szegedi Bortér fesztivál végeztével sem tűntek el a festéknyomok a Dóm térről. A pavilonok helyét jelölhették a festékszóróval, de mivel a Dóm tér műemlék védelem alatt áll, ez akár rongálásnak is minősülhet.

A szegedi Bortér után maradhatott festéknyomos a tér, amit szeptember vége óta még nem sikerült letakarítania senkinek. Olvasónk levélben azt kérdezte, hogy ki lehet ezért a felelős, és vonhat-e büntetőjogi következményeket, az akár rongálásnak is betudható festékszórózás.

Kovács Ferenc

Olvasónk több kérdésre is szívesen kapna választ:

„Ha egy városi rendezvény szabadon rongálhat műemléket, miért csodálkozunk azon, hogy egész Szeged össze van firkálva, tele van dobálva cigicsikkekkel. Nincs következmény, nincs szabályzat, ami büntetné az efféle magatartást? Ha turisták sétálnak a Dóm téren, azt látják, hogy ezt meg lehet tenni? A következő lépés az, hogy a Dómot is össze lehet firkálni? A szegediek is firkálhatják ezentúl a térburkolatot, vagy ezt csak a város teheti meg?” – olvasható István üzenetében.
Kovács Ferenc

A sok pavilonnak köszönhetően sok firkálmány is található a Dóm –téren. Ezeknek nagy része magától csak 5-10 év múlva fog eltűnni,

ha esetleg a festéket krétára váltották volna, jelentősen csökkent volna ez az időintervallum.

Kérdéseinkkel megkerestük a szegedi önkormányzatot is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.