Közélet

Bezárt a Belvárosi, a dínókkal együtt búcsúzunk a múzeumtól is

Bezárt a Belvárosi, a dínókkal együtt búcsúzunk a múzeumtól is

2019. január 8., kedd
Bezárt a Belvárosi, a dínókkal együtt búcsúzunk a múzeumtól is

A Belvárosi mozitól már elbúcsúztunk, a Móra Ferenc Múzeumtól pedig hétfőn fogunk. Mindkét helyet felújítják. A mozi 1920-tól szakadatlanul működött a város szívében.

A közel százéves épület nagytermét, a Zsigmond Vilmos termet már szétszedték. Az Oscar-díjas operatőrről elnevezett terem székeit egy dunaújvárosi intézmény vette meg. Az intézmény azonban továbbra is működni fog: az újszegedi Délvidék Házba kerül át a nagyterem vetítővászna és a hangtechnika is, így a Belvárosiban megszokott rendezvények ott folytatódnak a februárban kezdődő, uniós támogatású felújítások erejéig. A mozi felújítását megnehezítette, hogy műemléképületről van szó, így az engedélyek beszerzése miatt többször csúszott a kezdés.

A Met-sorozat közvetítését már Újszegeden nézhetik az érdeklődők, valamint az Oscar-díjátadó élő közvetítését és a Zsigmond Vilmos Filmfesztivált is itt tartják. A tervek szerint a Délvidák Házban 220 férőhelyes teremben tudják megrendezni ezeket az eseményeket.

A várhatóan hét hónapig tartó munkálatok ideje alatt a Balázs Béla teremben sem vetítenek filmet, a Csőke József teremben azonban a tervek szerint akár napi négy filmet is meg lehet nézni.

Hétfőtől a 2020-as Múzeumok éjszakájára készül a Móra Ferenc Múzeum: ekkorra akarják átadni a már felújított épületet. Medgyesi Konstantin, a Móra tudományos és közönségkapcsolati igazgatója igazgatóhelyettese a Délmagyarnak nyilatkozta, hogy ekkor már egy 21. századi, modern épületben várnák a múzeum látogatóit. A munkálatok alatt a tetőt és a homlokzatot is renoválják, de egyéb technológiai felújítások is tervbe vannak véve, így például a világítás szintén megújul. Emellett három állandó kiállítás teljes körű kivitelezését tartalmazza a beruházás, a tetőn még kilátót is kialakítanak. A százszázalékban TOP-os felújítás a várkertet is érinti, azt szintén nem lehet majd látogatni. A Fekete Házban az arany-kiállítás után kiállításrendezési szünet lesz, de itt várhatóan tavasszal új időszaki kiállítás nyílik.

Fotók: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.