Sport

Az első hét a cél a kézilabda világbajnokságon

Az első hét a cél a kézilabda világbajnokságon

2019. január 8., kedd
Az első hét a cél a kézilabda világbajnokságon

Az első hét közé kerülés a minimális elvárás a magyar férfi kézilabda-válogatottal szemben a csütörtökön kezdődő német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a keddi sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy az elnökség a prémiumot is ehhez igazította, az első hely 120 millió, a második 90 millió, a harmadik 60 millió, a negyedik 40 millió, az ötödik 30 millió, a hatodik 20 millió, a hetedik pedig 15 millió forintot ér.

"A végső cél természetesen az olimpia, a világbajnokság pedig egy nagyszerű lehetőség arra, hogy ehhez közelebb kerüljünk" – mondta Kocsis Máté.

A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a 2020 tavaszán sorra kerülő selejtezőtornákon. A magyar csapat a koppenhágai D csoportban pénteken Argentínával, vasárnap Angolával, jövő hétfőn Katarral, jövő szerdán Egyiptommal, jövő csütörtökön pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik, a hatosból az első három jut tovább. Marosi László, az MKSZ alelnöke elmondta, sokszor beszélnek "álomsorsolásról" a vb kapcsán, de nagyon jó játékra lesz szüksége a csapatnak a továbbjutáshoz. A középdöntő herningi II. csoportjában minden bizonnyal az olimpiai bajnok Dánia, az előző vb-n ezüstérmes Norvégia, valamint Ausztria vagy Tunézia vár majd a magyarokra. Ebből a hatosból az első kettő a hamburgi elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat, ugyancsak Herningben. A válogatottat két szövetségi kapitány, Csoknyai István és Vladan Matics irányítja, előbbi arról beszélt, hogy a felkészülés kétharmadán túl van már a csapat, amely a múlt héten Dániában játszott két mérkőzést az olimpiai bajnokkal.

"Azt gondolom, hogy az első mérkőzésen elszenvedett tizennégy gólos vereség nem reális, mint ahogyan az sem, hogy mi a másodikon a félidőben már nyolc góllal vezettünk. A két csapat közti különbség valahol félúton van" - mondta a szakember.

Hozzátette, nem lesz könnyű dolga együttesének már a csoportkörben sem. "A csoportunkból egyedül Angola nem jelentette még ki, hogy tovább akar jutni. Nehéz dolgunk lesz, a középdöntőben pedig gyilkos mérkőzések várnak ránk." Csoknyai István beszélt a 37 éves Nagy László szerepeltetéséről is."Sok jó játékosunk van jobbátlövő poszton, de van aki csak védekezik, van aki pedig a támadásból veszi ki a részét, mint Ancsin Gábor, akinek könyökével van probléma.

Ebben a helyzetben Laci szerepe felértékelődik, a ki-ki meccseken nagy hiba lenne, ha egy ilyen kiváló játékosnak a segítségét mellőznénk" – mondta Csoknyai.

Vladan Matics megjegyezte, kulcsfontosságú lesz, hogy a csoportkört követően - miután hét nap alatt öt meccset játszott a csapat -, milyen gyorsan tudnak majd regenerálódni a játékosok. Nagy László kijelentette, jó állapotban érzi magát, és úgy számíthat rá a szakmai stáb a világbajnokságon, ahogyan azt elképzelik. Lékai Máté elmondta, a közelmúltban játszott felkészülési mérkőzések közül Chile ellen simán nyert a csapat, a dánok elleni két összecsapás viszont szerinte sem tükrözte a valódi különbséget. Kocsis Máté kitért arra a helyzetre is, hogy a csapaton belül három játékosnak, Balogh Zsoltnak, Bodó Richárdnak és Lékai Máténak is várhatóan gyermeke születik majd a torna ideje alatt. Hangsúlyozta, a család a legfontosabb, ezért mindegyiküket hazaengedik majd, persze a lehető legrövidebb időre. "Ezek megismételhetetlen pillanatok egy ember életében, nem szeretnénk válogatott játékosainkat ettől megfosztani" - fogalmazott. A magyar válogatottban három MOL Pick Szeged játékos lép pályára a világbajnokságon. A felkészülési meccsek alapján Balogh Zsoltra, Bánhidi Bencére és Bodó Richárdra is főszerep vár a tornán.

A pénteken kezdődő világbajnokságról a szegedma.hu helyszíni tudósítással, exkluzív interjúkkal jelentkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.