Közélet

100 éves pörzsölőt is bemutatnak a Pick gyár múltjából

100 éves pörzsölőt is bemutatnak a Pick gyár múltjából

2019. január 8., kedd
100 éves pörzsölőt is bemutatnak a Pick gyár múltjából

A Szegedi Somogyi Városi Könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara összefogásával valósult meg egy olyan kiállítás, amely a Pick gyár 150 éves múltjából mutat be olyan eszközöket, melyek az ikonikus szalámi elkészítéséhez nélkülözhetetlenek voltak.

A lapok a Pick kalendáriumból, a 2018/19-es évek fordulóján a Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos téli kiállításával a világhírű szegedi cég indulásáról, valamint az alapító és névadó család tagjairól emlékeznek meg.

A múltidézésre több "ürügy" kínálkozik, hiszen 175 éve, 1843-ban született Pick Márk, akivel elkezdődött, illetve 50 éve, 1968-ban hunyt el Pick Jenő, akivel lezárult a Pick-történelem hőskora. 2019-ben pedig 150. évének végére ér a céghistória, mely Pick Márk terményüzletének 1869-es megnyitásával vette kezdetét.

A tárlaton a könyvtár gyűjteményéből válogatott korabeli dokumentumokkal idézik meg a szegedi gyáripar történetének meghatározó alakjait és eseményeit.

A tárlatot a Móra Ferenc Múzeum, valamint a Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyűjteményéből származó szakmatörténeti tárgyak és eszközök teszik még látványosabbá,és Pick Szeged Zrt. is hozzájárult kiállítási tárgyakkal a sikerhez.

A legkülönfélébb húsfeldolgozáshoz szükséges eszközöket mutatják be úgy, mint: kések, hentes szatyor, pléh dobozok, övek, Pick dísztárgyak, és egy 100 éves fatüzelésű pörzsölő, ami igazi relikviának számít.

Ezek mellett a régi időkből származó újságcikkeket is lehet olvasni, de vannak plakátok, dokumentumok, és a Pick gyár története is mindenki számára elérhetővé válik a kiállításon.

Kép: Kovács Ferenc

A Somogyi – könyvtár népszerű intézmény Szegeden, így az aulájában megrendezett kiállítást minden kultúrát szerető ember örömmel néz meg. Eddig is sok látogató volt rá kíváncsi, és január 23-ig még mindenkit várnak, aki elmélyedne a Pick gyár 150 éves történelmében. – tudatta Martonosi János, a Kereskedelmi és Iparkamara sajtómunkatársa. Képek: Somogyi - könyvtár, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.