Írjon nekünk

Közélet

Vizsgálják a Botka Lászlót is érintő feljelentést

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

A Szeviép-károsultakat képviselő Szabó Bálint a múlthéten tett feljelentést ismeretlen tettes ellen bűnszervezetben elkövetett csődbűntett, pénzmosás, tiltott pártfinanszírozás, hivatali visszaélés, vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Szabó az után fordult a Legfőbb Ügyészséghez, hogy első fokon ítélet született a Szeviép-perben, mely során a vállalat korábbi vezetőit nem jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A jogász úgy vélte, hogy ez az eljárás azonban politikai nyomásra nem vizsgálta a mélyebb összefüggéseket.

A Legfőbb Ügyészség korrupciós és szervezett bűnözés elleni ügyek főosztálya a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF) továbbította a feljelentést szombaton – értesült a Magyar Idők.

Feljelentésében Szabó leírta, hogy Botka László polgármester és Ujhelyi István akkori MSZP-s országgyűlési képviselő 2008-ban döntött úgy a Szeviép vezetőivel közösen, hogy a vállalatot hagyják bedőlni, a pénzt pedig kampánycélokra vonják ki a társaságból.

A jogász múlthéten úgy fogalmazott, hogy volt városi főügyész és menesztett rendőrkapitány is érintett, hiszen a helyi hatóságok és politikai befolyásuk segítségével próbálták meg elsimítani az ebből adódó problémákat.

Százmilliók a süllyesztőbe

Az elsőfokú eljárás vádirata szerint 2007 és 2010 között másfél milliárd forintot tüntettek el a Szeviép céghálójában, eközben pedig 6,5 milliárd forinttal károsították meg a vállalat alvállalkozóit – adta hírül a Pesti Srácok.

A vádiratban az szerepel, hogy az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon nyújtott kölcsönöket a Szeviép Zrt.

Ezek minden esetben fedezet hiányában történtek, a visszafizetés nem teljesülése esetén jogkövetkezmény nélkül. Több estben likviditási problémákkal küzdő cégeknek, amelyek jelentős tartozást halmoztak fel a Szeviéppel szemben, így a visszafizetésnek reális esély nem volt – fogalmaz a vádirat.

Végül a felszámolást végző faktoringcégek felé a tartozások 90 százalékát sikerült értékesíteni a valódi értékükhöz képest.

Azt már megírtuk, hogy a 100 százalékos Szeviép tulajdonban lévő Biztonsági Üzem Kft. összesen több mint 400 millió forint kölcsönt kapott heti, havi részletekben 2008 és 2010 között, tehát akkor, amikor már folyt a csődeljárás. Ez az a cég, melyet Báló Tamás, Ujhelyi István exsofőrje vezetett. A tárgyaláson Báló nem emlékezett a Biztonsági Üzemnek adott 429 millió forintra, sem annak sorsára.

Ugyanebben az időszakban 19 alkalommal kölcsönzött a Battonyai Energiapark Beruházó, Termelő és Szolgáltató Kft. Az Energiapark révén 10 millió 650 ezer forinttal sikerült megrövidíteni a felszámolás alá kerülő Szeviép-vagyont.

A Jázmin 16 Ingatlanforgalmazó Kft. 104 millió forintot kölcsönzött, melyet sosem sikerült visszafizetni, hiszen ez a leányvállalat is veszteségesen működött 2008-tól.

A Marosdömper Bányahomok és Folyami Homok Kitermelő Szállítmányozó és Földmunkát Kivitelező Koncessziós Kft-nek kifizetett 169 millió forint kölcsönt sem térítették meg. Ennek a cégnek az elsőrendű vádlott, Oltványi József volt az ügyvezetője önálló cégjegyzési joggal egészen 2011-ig, amikor az anyavállalathoz hasonlóan ezt a céget is felszámolták.

Sportra is ment

2007-től 2009-ig a Diósgyőri VTK, akkor NB I-es focicsapatnak kölcsönözgettek rendszeresen, de a DVTK tartozása megtérült. A Szeviép Szeged kosárcsapat viszont 14 millió forinttal maradt adósa a Szeviépnek.

Ezekhez a kölcsönökhöz hozzátartozik a Szenergia Innovációs és Gyártmányfejlesztő Kft-nek nyújtott 46 milliós kölcsön, hiszen a sportegyesületek által felvett kölcsönnel együtt

ezt a kölcsönt is Baranyi Sándor, a per másodrendű vádlottja engedte el, ezért a vádhatóság 88 millió forintnál nagyobb vagyonvesztésért tartja felelősnek.

Nem jöttek be a külföldi projektek

Közel negyedmilliárd forint tűnt el Romániában, ahol élelmiszeráruházat épített a Szeviép – derül ki a vádiratból. Az S.C. Momentum Project S.L.R.  több mint 190 millió forintot kölcsönzött a Szeviéptől, majd a Szeviép International S.R.L. tizenkét alkalommal, összesen 53 millió forintot kölcsönzött az anyacégtől.

Horvátországban azonban félmilliárd forintot meghaladó összeg vált köddé. A 2007-ig 70 százalékban, majd ezt követően 100 százalékban a Szeviép Investment Kft. tulajdonában lévő Slatina Garaza nevű horvátországi vállalkozás 2008-ban még hitelt is felvett, hogy Opatijában parkolóházat építsen. A kivitelezés során rendszeresen vett fel kölcsönöket a Szeviép Zrt.-től, összesen 528 millió forint értékben.

A horvát céget 2011-ben felszámolták.

A vádirat szövege az alábbi képeken olvasható (a Pesti Srácok.hu alapján):

Közélet

Nyárra elkészül a fedett uszoda az Etelka soron

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szabadstrand lesz a Laposon – derült ki a Közéleti Kávéházban csütörtökön.

Tovább olvasom

Hírzóna

II. Erzsébet jóváhagyásával életbe lépett a Brexit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Így az Egyesült Királyság január 31-én közép-európai idő szerint éjfélkor rendezett módon, ratifikált megállapodással kilép az Európai Unióból.

Tovább olvasom

Közélet

Valentin-napi játékra hívja a szerelmeseket a Szegedi Szabadtéri

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Különleges Valentin-napi játékra hívja a szerelmeseket a Szegedi Szabadtéri. Február 1-től 14-ig a Reök-palota előtt felállított postaládába várják a szerelmes üzeneteket, fogadalmakat. A legszerencsésebb párok ajándékcsomagokkal, backstage-bejárással, sőt a West Side Story páros belépőjével is gazdagabbak lehetnek. Elindult a Valentin-napi bérletakció is, így egy meglepetéssel több emlékezetes estét adhatunk.

Tovább olvasom

Aktuál