Krimi

Terror Strasbourgban: 3 halott, 12 sérült

Terror Strasbourgban: 3 halott, 12 sérült

2018. december 12., szerda
Terror Strasbourgban: 3 halott, 12 sérült

29 éves muszlim terrorista ölt meg Strasbourgban három embert, és 12-t megsebesített. Volt már börtönben fegyveres támadásért. Kedd reggel el akarták fogni, de elszökött.

Továbbra is keresik a rendőrök a strasbourgi terrortámadás végrehajtóját, a 29 éves Cherif Chekattot. Hajnali adatok szerint hárman meghaltak, 12-en megsérültek az esti támadásban, közülük hatan kritikus állapotban vannak. Az iskolákat reggel kinyitották, de a szülők otthon tarthatják a gyerekeiket. A terrorista kétszer is tűzpárbajt vívott a rendőrökkel, de mindkétszer megszökött. Kiderült: már Franciaországban és Németországban is volt börtönben. Christophe Castaner belügyminiszter bejelentette, hogy a történtek miatt magasabb terrorkészültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is, hogy megakadályozzák a további támadásokat.

Castaner tájékoztatása szerint a terrorista két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Egyszer 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor. Cherif Chekatt továbbra is szökésben van, a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

Két országban is elítélték

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a fegyveres férfi „terrort hintett” Strasbourg három helyszínén is. Elmondta, hogy a férfi „rendkívül kedvezőtlen módon” ismert a rendőrség előtt. Ugyanakkor azt állította, hogy eddig terrorizmushoz nem köthető bűncselekményeket követett el. Franciaországban és Németországban is elítélték, korábban és börtönben is volt. A Le Figaro információi szerint könnyen lehet, hogy a merénylő a börtönben radikalizálódott, ahol az erőszak mellett nagyon komoly vallási térítés is folyik a rabok között.

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.