Közélet

Országos kampányba kezdett a szegedi Mosolykommandó

Országos kampányba kezdett a szegedi Mosolykommandó

2018. december 10., hétfő
Országos kampányba kezdett a szegedi Mosolykommandó

Balesetek következtében ma több kisgyermek hal meg, mint az összes betegség miatt együttvéve. Ezzel a riasztó üzenettel indította útjára a Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány novemberben az ingyenes kisgyermekes baleset-megelőzési előadás-sorozatát Szegeden, amelyre már több száz szülő jelezte részvételi szándékát.

A Mosolykommandó bohócdoktorai heti szinten látogatják a gyermekkórházak osztályait, ahol számtalan esetben találkoznak otthon történt baleset miatt megsérült gyerekekkel. A szülők egy része egyáltalán nincsen tisztában olyan alapvető tudnivalókkal, amelyekkel ezek többsége megelőzhető lenne. Ebből az okból született az elhatározás hogy szemléletformáló kampányokkal, és ingyenes előadások szervezésével tegyenek egy lépést a balesetek számának csökkentése érdekében. Az első képzésük abszolút telt házasra sikeredett, amely jól mutatja, hogy óriási az igény a szülők, nagyszülők részéről a témakört illetően. Az előadó, Dr. Vizi András a Szegedi Gyermekklinika gyermeksebésze, aki rendszeresen találkozik olyan esetekkel, amelyek elkerülhetőek lettek volna, ha a szülők felkészültebbek a megelőzésben, és „gyerekbiztossá” alakítják az otthonukat. A doktor úr praxisában előfordult konkrét esetek példáján keresztül szemléltette, hogy milyen triviális figyelmetlenségek vezethetnek – sajnos akár tragikus balesetekhez. Szó esett például az olajos magvak okozta fulladásos esetekről, néhány éves gyerek motorbalesetéről (vezetőként), gyermekékszerek okozta nyílt sérülésekről, a kamillás inhalálás okozta forrázásokról, és még sok más elgondolkodtató dologról. Pataki Gergely, a Mosolykommandó program koordinátora elmondta, hogy szervezés alatt van már a gyakorlatorientált, elsősegély technikákat bemutató képzésük is, valamint egy ingyenes kiadvány elkészítése a legfontosabb teendőkről, amelyet több ezer háztartásba szeretnének eljuttatni tavasszal. Az alapítvány a Mosolykommandó részére felajánlott adó 1%-os keretből finanszírozza ezeket a közérdekű programokat, amellyel kiemelt szándékuk a kisgyermekeket ért otthoni balesetek számának drasztikus csökkentése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.