Közélet

Kivonultak a Fidesz képviselői a közgyűlésről

Kivonultak a Fidesz képviselői a közgyűlésről

2018. december 21., péntek
Kivonultak a Fidesz képviselői a közgyűlésről

Szeviépről és a túlóratörvényről szólt az idei utolsó közgyűlés. Elutasította a közgyűlés Haág Zalán indítványát – a képviselő szerint törvénytelenül. Idén másodjára módosították a költségvetést.

Az utóbbi hetekben adott be indítványt Haág Zalán, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakcióvezetője, hogy alapítsanak három tagú önkormányzati vizsgálóbizottságot.

"A szegedi közvéleményt is megdöbbentették azok az információk, melyek a sajtóban napvilágot láttak. Felmerült a szocialista városvezetéshez köthető személyek morális felelőssége is.

A bíróság nem vizsgálta hogy Szeged városának és a hozzá köthető személyeknek milyen felelőssége van" – idézte fel a képviselő felszólalásában, hogy immár szerződések bizonyítják a szegedi önkormányzat és a Szeviép kapcsolatát. Botka László erre válaszul aljas hazugságnak nevezte Haág érveit. "A leghatározottabban szeretném leszögezni hogy semmilyen módon nem merült fel Szeged városának semmilyen felelőssége.Egyetlen közvetlen szerződése sem volt Szegednek a Szeviéppel. Vérlázító, felháborító, aljas lejárató kampány" – mondta a polgármester. Haág válaszában kitért arra is, hogy Ujhelyi István exsofőrje, Báló Tamás előbb a Szeviép Biztonsági Üzem nevű leányvállalatát vezette, mely több mint 400 millió forint kölcsönt kapott az építőipari vállalattól, azonban arra nem emlékezett Báló, hogy mi történt a felvett pénzzel. Báló jelenleg a szegedi reptér vezetője. "Ha ebben nincs szocialista érintettség, akkor nem tudom, hogy hol van" – mondta Haág.

Ménesi Imre adott be módosító javaslatot Haág indítványára, azonban a közgyűlés ezt külön szavazta, ekkor kivonult a Fidesz-KDNP frakció a teremből.

Haág a szavazást követő sajtótájékoztatóján elmondta, törvénytelenül jártak el, amikor a módosítást – amit egyébként Haág be is fogadott az indítványába – külön szavazták. "Nyilvánvaló, hogy takargatni valója van az önkormányzatnak a Szeviép kapcsán" – kommentálta. Hosszas vitát generált a decemberben megszavazott túlóratörvény kapcsán, melyet Botka László elutasított és az önkormányzati tulajdonú cégeket arra utasította, hogy ne foglalják a munkavállalóik szerződéseibe a lehetséges 400 túlórát. A baloldali képviselők sorra hangoztatták, hogy a 400 órára emelés azt jelenti, hogy ötven nyolc órás munkanapnyi túlórát dolgozhatnak a munkavállalók. Tóth Károly úgy fogalmazott, hogy nemzeti konzultáció nem volt a téma kapcsán, de lesz, ha még nem kezdődött el – utalt az utóbbi napok tiltakozásaira. Hüvös László képviselő szerint nincs rabszolgatörvény.

A képviselő Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselőt idézte, aki a vasárnapi boltzár kapcsán azt mondta, hogy az emberek akkor dolgozzanak, amikor akarnak és tudnak.

"A jogszabály szerint önként vállalt túlmunka van. Hangzatos szlogeneket mondtak és ijesztő számokat, de ezt majd úgy lehet mérlegelni, hogy januárban mindenki visszamegy dolgozni és láthatjuk, hogy kit hogyan érinti" – érvelt Hüvös. A közgyűlésen szó esett a költségvetésről is, melyet 13 milliárd forinttal növeltek. Botka László erről azt mondta, hogy azért tudták 70 milliárdra emelni a költségvetést, mert folyamatosan le tudták hívni az uniós támogatásokat. Póda Jenő azonban úgy látja, hogy a beáramló tőke nem túl jelentős, más vidéki városok helyzete alapján nincs ok ünneplésre.

"Ami a város relatív helyzetét illeti, Szeged lakóinak az ország élvonala kell, hogy legyen mert az volt eddig az irányadási pont.

Szeged lassan, de fokozatosan lemarad az élcsoporttól, trendszerű leszakadásban van a város. Például a debreceni reptéren egy millió utas fordult meg, a szegedi reptérről más környezetben szoktunk hallani mostanában" – mondta a képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.