Közélet

Kiss-Rigó László: Egy város akkor lehet sikeres, ha a vezetője is az

Kiss-Rigó László: Egy város akkor lehet sikeres, ha a vezetője is az

2018. december 24., hétfő
Kiss-Rigó László: Egy város akkor lehet sikeres, ha a vezetője is az

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök családi szempontból nem tudja követni a hagyományos ünneplést, mert a családja Ausztráliában él.

– Az idei karácsonyi készülődés sem múlt el Európában terror nélkül. Hogyan lehet és kell ezt feldolgoznia egy keresztény embernek?

– Sajnos ez már nem újdonság, lassan megszokjuk a lehetetlent: az állandó fenyegetést. Részben a politika feladata az, hogy ettől megvédje az ország polgárait. Ez szerencsére Magyarországon sikerült eddig. Az már más kérdés, hogy ezt, tehát a terrortámadásokat, hogyan lehet feldolgozni, különösen akkor, ha valakinek a szerette esik áldozatul. Nem tudom erre a választ.

– Májusban európai választás lesz, uniós képviselőket választunk. Sokan legyintenek, hogy ez nekünk

nem

olyan fontos. Most mégis úgy tűnik: ennyire soha nem volt fontos az uniós szavazás.

– Pedig nagyon is az! Itt van az esély ugyanis, hogy a józan ész győzzön, és most megvan az esély, hogy egy irányba forduljon Európa, illetve annak politikai vezetése. Amit manapság migrációként emlegetnek, az inkább egy irányított invázió. Ennek sok áldozata van a migránsok között is, de „a másik oldalon is”. Csak a józan ész segíthet, ezzel tudunk védekezni. A keresztényeknek kötelességük segíteni, de ehhez nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget oda vinni, ahol szükség van rá.

Nem éppen karácsonyi hangulatban van az országnak egy része, napokig tüntettek Budapesten. Szegeden is volt ennek némi jele, ha csak igen minimális is. Ön hogyan látja most a várost? Elégedett mindazzal, ami Szegeden történik?

– Olyan vezetőt kap a közösség, amilyet érdemel – szól egy régi mondás, ami itt is igaz. Egy város akkor lehet sikeres, ha a vezetője is az, sok múlik tehát a polgármesteren. Most azt látom, hogy egyre több a probléma itt helyben, amire megoldást kellene találni, de egyelőre nem sikerül: a helyi politika nem tud ezekre választ adni. Egyre többen elégedetlenek.

Nem csak stadion, kulturális centrum épül

A tervek szerint tavasszal átadják az Izabella híd lábánál épülő új szegedi stadiont és sportkomplexumot, azaz a Szegedi Ifjúsági Centrumot. Bár sokan csak egy sportlétesítményt látnak benne, annál ez jóval több lesz. – Akik csak felszínesen hallanak róla vagy ismerik a projektet, azok elsősorban a stadiont ismerik – mondta Kiss-Rigó László. A püspök hangsúlyozta, hogy emellett 10 hektáron olyan infrastrukturális fejlesztések lesznek, amelyek nem szükségszerűen a stadionhoz tartoznak. – Azért indítottuk a projektet, hogy az egyházmegye közösségének, annak főleg a köznevelési intézményei, a mintegy 10 ezer diákunk, 4 ezer állami gondozott gyermekünk gondját viseljük. A plébániák szervezettebb, rendszeres közösségi és sportéletét segíti majd a létesítmény. A labdarúgócsapat kéthetente játszik meccset, az nem töltené meg élettel a területet, sok utánpótláscsapat költözik oda, de hogy mást ne mondjak, augusztusban Plácido Domingo koncertezik a stadionban – tette hozzá a püspök.

Így ünnepli a karácsonyt a püspök

– A karácsonyt részben az európai kultúrkörben hagyományos szempontok szerint ünneplem. Minden plébánosnak, püspöknek munkaköri kötelessége, hogy az éjféli misét, a liturgiát a közösséggel együtt ünnepelje. De az ilyenkor hagyományosan szokásos összejöveteleken, köszöntéseken – például szociális otthonokban – is jelen vagyok. Családi szempontból a hagyományokat nem tudom követni, mert a családom Ausztráliában él – mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.