Kultúra

Erős érzelmeket vált ki a Valahol Európában

Erős érzelmeket vált ki a Valahol Európában

2018. december 15., szombat
Erős érzelmeket vált ki a Valahol Európában

Új bemutatóval készül a Szegedi Nemzeti Színház az ünnepek előtt. Bodor Johanna, a darab vendégkoreográfusa garantálja, hogy aki megnézi az előadást, annak tele lesz a szíve szeretettel az este végére.

Bodor Johanna, korábban a Szeged Balettet erősítette, most pedig a Valahol Európában vendégkoreográfusaként tért vissza szeretett városába.

Maga a történet megindító, és tele van érzelemmel, valamint ismerős is lehet, ugyanis Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján állította most színpadra a sztorit a szegedi színház.

A Valahol Európában a második világháború végén játszódó történet. A hősei a fedél nélkül maradt gyerekek, akik bandába verődve igyekeznek túlélni a háború borzalmait. Egy idős zenész, Simon Péter fogadja be őket, az ő romos kastélyában lelnek menedéket. A világhírű filmből készült musical dalai – Nem szabad félni, Valahol Európában, A zene az kell – igazi slágerekké váltak. „ Igazán különleges helyzet állt elő, ugyanis mindig kihívást jelent gyerekekkel dolgozni. Jó volt látni, hogy a felnőtt színészek milyen jól tudnak együttműködni úgy, hogy megmarad a jó értelemben vett szigor, de kibontakozik mellette a szeretet és a csapatmunka is.” – meséli a koreográfus.

Kép: Szegedi Nemzeti Színház

A korosztályi sajátosságok nagymértékben meghatározták a darabra való felkészülés folyamatát. Kilenc és tizenkilenc év közötti gyerekekkel, fiatalokkal dolgoztak együtt a felnőtt művészek, fennakadások nélkül, a rövid felkészülési idő ellenére is.

Nagyjából egy hónap próbaidőszak állt rendelkezésére a végül két szereposztásban a közönség elé kerülő darab művészeinek, hogy megtanulják a zeneszámokra kitalált koreográfiát.

„ A célom az volt, hogy ne showműsor legyen a végeredmény, hanem egy őszinte, igazi érzelmeket közvetítő előadás. A végeredmény fizikailag és lelkileg is megterhelő, már ami a színészeket érinti, de emellett expresszív, és magával ragadó. Nincs arra recept, hogy melyik művész mennyi idő alatt tanul meg egy koreográfiát, de felkészülten kell érkezni a próbákra, csak így lehet professzionális munkát végezni, számomra pedig felemelő volt látni, hogy forrta ki magát, és állt össze színpadra a Valahol Európában.” – foglalta össze Bodor Johanna. A Valahol Európában-t december 21-én láthatja először a szegedi közönség.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.