Hírzóna

Elfogadták az ENSZ globális migrációs csomagját

Elfogadták az ENSZ globális migrációs csomagját

2018. december 19., szerda
Elfogadták az ENSZ globális migrációs csomagját

A szavazáson 152 ország képviselői szavaztak igennel, tizenketten tartózkodtak, öt ország pedig ellene voksolt, köztük az Egyesült Államok és Magyarország.

A tagállamok nagy többséggel elfogadták szerdán New Yorkban az ENSZ-közgyűlés plenáris ülésén a globális migrációs csomagot, amelynek célja a nemzetközi együttműködés erősítése a migráció "biztonságossá, rendezetté és szabályozottá" tétele érdekében. A szavazáson 152 ország képviselői szavaztak igennel. Tizenketten tartózkodtak: Ausztria, Bulgária, Olaszország, Lettország, Románia, Svájc, Liechtenstein, Ausztrália, Chile, Líbia, Szingapúr és Algéria. Öt ország pedig ellene voksolt, az Egyesült Államok, Izrael, Magyarország, Lengyelország és Csehország. A visegrádi négyek közül Szlovákia nem szavazott, csakúgy mint 23 másik ország. A migrációs csomagra vonatkozó tárgyalásokból az Egyesült Államok már az elején kilépett. Magyarország ugyan a szöveg elkészültéig végig részt vett a tárgyalásokban, de miután minden javaslatát elutasították, jelezte, hogy az elfogadási folyamatban már nem vesz részt, és semmilyen módon nem tekinti magára kötelezőnek a csomag egyetlen pontját sem. Az ENSZ globális migrációs csomagja az első globális nemzetközi megállapodás a kérdésről, de nem kötelező érvényű. Hivatalos neve Marrákesi egyezmény a migrációról. A marokkói városban múlt héten jóváhagyott megállapodás fő célja, hogy felszámolja és legálissá tegye a gyakran veszélyes és illegális népmozgást a határokon át, amely az embercsempészek révén világszerte "iparággá" vált, de közben lehetőséget ad a gazdasági lehetőségeket kereső embereknek. Az AFP francia hírügynökség adatai szerint jelenleg világszerte mintegy 258 millió ember tekinthető migránsnak, és ezek 80 százaléka a hivatalos szabályok betartásával keres új életlehetőséget.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.