Egészség

Egymillió forinttal díjazták a szegedi professzor munkáját

Egymillió forinttal díjazták a szegedi professzor munkáját

2018. december 3., hétfő
Egymillió forinttal díjazták a szegedi professzor munkáját

Csabai Márta, szegedi pszichológusprofesszor lett a mellrák elleni küzdelem egyik díjazottja. Abban is nagy szerepe van a tanszékvezetőnek, hogy mára már egészségpszichológusok segítenek minden fekvőbeteg osztályon a betegeknek.

Szakmai zsűri választott ki három embert azok közül, akik mindennap segítik a daganatos betegek életét, többek között a lelki támogatást is fontosnak tartották, ugyanis ezek a szakemberek segítenek feldolgozni a betegségüket az érintetteknek. Ezt a pályázatot, mely a Mellrák Elleni Küzdelem Hétköznapi Hősei címet viselte, először rendezte meg az Avon és a Marie Claire. - Kutatások igazolják, hogy az operált beteg könnyebben gyógyul, ha kevésbé nyomasztja a helyzete. A betegség komoly stressz és pszichés teher, emellett pedig veszteség is, hiszen egészséget, pénzt és önértékelést is veszít az, aki kórházba kerül. Az egészségpszichológusok ennek feldolgozásában segítenek–

nyilatkozta Csabai Márta a Délmagyarnak.

Közel 60 jelölés érkezett be összesen a pályázatra. A három nyertes között szerepel Csabai Márta az SZTE Pszichológiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanáraként, kollégáival együtt komolyan hozzájárult ahhoz a fejlesztéshez, hogy ma már szinte minden szegedi klinikán és a régióban megtalálható több kórházban dolgozik pszichológus, és segít a betegeknek. A díjjal járt egymillió forint is, melyet a szakember a további munkájára szeretné fordítani. Kisfilmeket szeretnének készíteni, amivel szintén a szélesebb körű tájékoztatást szeretnék elérni. Szerveznének egy egészségnapot a mellrákkal küzdőknek, illetve támogatói pszichológiai csoportokat indítanának. (Kiemelt kép: youtube.com)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.