Írjon nekünk

Világtükör

Német közszolgálati média: az ISIS harcosai tömegével várnak Görögországban, hogy megindulhassanak Európa belseje felé

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Számos nem muszlim menekült várja sorsa jobbra fordulását görögországi menekülttáborokban. Úgy tűnik, hogy a más vallásúak súlyos megtorlásokra, erőszakra számíthatnak ezeken a helyeken. A helyszínről a Deutsche Welle tudósított.

Ha az afgánok megtudják, hogy jazidi vagyok, akkor élve elégetnek. Nem tartanak minket emberi lénynek” – nyilatkozta a 37 éves Kheiri Zabri a német közszolgálati lapnak.

A jazidik annyira félnek, hogy megkérték a lap fényképészét, takarja ki az arcukat. A férfi feleségével és három kislányával 2017 decembere óta él a Malakasa táborban, Athéntól nem messze. Több száz szíriai és afgán migráns él rajtuk kívül ebben a menekülttáborban. A keresztények és a jazidik ezekben a táborokban rendszeres zaklatásnak vannak kitéve.

A múlt hónapban a táborban tömegverekedés tört ki a szíriaiak és az afgánok között. Az összecsapásban meghalt egy 31 éves szír férfi, nyolcan megsebesültek. A görög rendőrség több tucatnyi embert letartóztatott. Zabri elmondta, hogy a táborban levő rendőrök és a közelben állomásozó katonák is tétlenül nézték a verekedés kipattanását. A férfi szerint a családja és három másik jazidi család is félelemben él a táborban. A jazidik egy olyan kisebbség tagjai, akiket Irakban tűzzel-vassal üldözött az Iszlám Állam. Vallásuk sokban hasonlít a kereszténységre. A jazidik szemtől szembe kerültek Irakban az Iszlám Állam fanatikusaival.

“Sok itteni ember ugyanolyan iszlamista itt, mint akik az ISIS-ben szolgáltak” – nyilatkozta a DW-nek a 29 éves Hussein Khidher. A férfi kiemelte, hogy ugyanúgy kafírnak (hitetlennek) nevezik őket itt a muszlim migránsok, mint ahogy az ISIS tette. “Figyelmeztettek, hogy ne szidjam az Iszlám Államot nyilvánosan, mert sok iszlamista van itt a táborban is” – mondta a jazidi férfi.

Szélsőséges muszlimok terrorizálják a jazidiket

Számos jazidi és keresztény kurd került úgy az Athén melletti Malakasa táborba, hogy a leszboszi táborból menekültek oda. A Leszbosz szigetén levő Moria nevezetű táborban ugyanis rengeteg az erőszakos, szélsőséges muszlim. Egy erőszakos banda mindenkit bántalmazott, aki nem tartotta be a böjtöt a táborban ramadán idején. Sokan elmenekültek, akik nem voltak muszlimok.

Khidher azt nyilatkozta, hogy számos alkalommal hallotta a táborban levő afgánokat beszélgetni az európai “hitetlenektől”. Szerinte csak azért akarnak Európába jutni ezek az emberek, mert a saját országukban keresett bűnözők. A férfi egyik családtagja elmondta a német újságírónak, hogy van a táborban egy olyan férfi is, aki 2014-ben Falludzsában helyezett el bombákat az Iszlám Állam megbízásából.

A nyilatkozó jazidik azt mondták, hogy a táborban kurdnak vallják magukat, titkolniuk kell identitásukat. A jazidi közösség súlyos atrocitásokat szenvedett el: a legóvatosabb becslések szerint is 6000 férfit ölt meg az Iszlám Állam és ugyanennyi nő lett az iszlamisták szexrabszolgája.

A táborban levő keményvonalas muszlimok pedig szintén prédának tekintik őket. Az egyik jazidi férfi elmondta, hogy a fenyegetések miatt próbáltak segítséget kérni a görög Bevándorlásügyi Minisztériumtól, valamint a különböző segélyszervezetektől, ám senki nem foglalkozik velük. A görög média és a hatóságok egy időben felkapták az ottani táborokban levő szélsőségesek ügyét, ám a hivatalos vizsgálatok nem találtak semmit.

A Malaksa táborban kipattant zavargás után a hatóságok egyik táborlakóról sem tudták megállapítani, hogy az iszlamistákhoz tartoztak-e vagy sem. A leszboszi táborban is vizsgálat indult. A tábor megnyitása óta 498 embert tartóztattak le, de egyikük esetében sem volt szó iszlamista tevékenységről. A portugál kormány szeretett volna befogadni 700 jazidit Görögországból, ám ebből végül nem lett semmi: a görög bürokrácia meghiúsította a dolgot, mondván egyik menekültcsoport sem kaphat speciális elbánást.

Tovább olvasom

Világtükör

Japán és kínai források szerint meghalt Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kim szívműtéten esett át, a japán hírforrások szerint a műtét után bekövetkezett komplikációk okozhatták a diktátor halálát.

Tovább olvasom

Világtükör

A következő 100 évben akár 82 centivel is emelkedhet a tengerszint

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Szerző:

És 1000 év múlva majdnem 4 méteres emelkedés várható egy friss kutatás szerint.

Tovább olvasom

Világtükör

Betiltották a tapsolást Oxfordban, mert sértő!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mégpedig a siketeket sérti – vélik az ötletadók, akik tapsolás helyett a jelnyelven tapsolást vezették be. De mi lesz a vakokkal???

Tovább olvasom

Aktuál