Közélet

Megkerülték a Mignont a környékbeliek – óriási veszélyben az ikonikus szórakozóhely

Megkerülték a Mignont a környékbeliek – óriási veszélyben az ikonikus szórakozóhely

2018. november 7., szerda
Megkerülték a Mignont a környékbeliek – óriási veszélyben az ikonikus szórakozóhely

Névtelen bejelentő és névtelen tanúvallomások miatt korlátozta le az önkormányzat a 32 éve működő Mignon nyitvatartását. Győri Erika cégtulajdonos állítja, kompromisszumra készek lettek volna, ha a környékbeliek megkeresik őket. Nagy veszélybe került a kultikus szegedi vendéglátóhely.

"Családok megélhetése múlik most ezen a változtatáson" – mondta Győri Erika, a Mignon ügyvezető-cégtulajdonosa kedden. Az ikonikus vendéglátóhelyről múlthéten írtuk meg, hogy

este 11 órakor

kénytelenek bezárni hétköznapokon.

"Lehet, hogy csak egy-két óráról beszélünk, de nagyságrendileg a bevételünk 50-60 százaléka esik ki így. Nem beszélve azokról a szerződésbeli kötelezettségeinkről, melyeket tartanunk kellene, de esélyünk sincs most már"

– számolt be Erika, aki Szegeden a leghosszabb ideje, egyedüli nőként vezet vendéglátóhelyet.

"Kaptunk egy levelet, hogy névtelen lakossági bejelentés érkezett az önkormányzathoz. Az évek alatt többször is bemérettem már a helyet, jellemzően az utca hangosabb volt, mint az üzlet" – idézte fel Erika. "A tanúvallomások alapján sem az derül ki, hogy mi hangosak vagyunk, hanem az utcára panaszkodnak. Azt mondják, hogy a bolt előtt, meg a sarkon hangoskodnak. Itt 32 éve működik a Mignon, de előtte sem pékség vagy könyvtár volt itt, hanem szórakozóhely. Aki ideköltözik a környékre, az esetleg szétnézhet bútorozás előtt.

Az esik rosszul, hogy az itt lakók nem kerestek meg, pedig biztos vagyok benne, hogy meg tudtunk volna állapodni velük, megoldást találtunk volna"

– állítja Erika. A Mignonnál egyébként éjfélig jár az 1-es és a 2-es villamos, de a közelben van a mentőállomás is. Az óriási bevételkiesés miatt kétségbeejtő helyzet alakult ki a Mignonban. A vendéglátóhelyen sok felszolgálót és pultost alkalmaznak, hogy így tartsák fenn a kiszolgálás színvonalát és a vendégek kényelmét. "Kitől válhatnék meg? Szakképzetlen munkaerőt nem alkalmaznék, pedig most jön a kiemelt kereskedelmi időszakunk, amikor céges rendezvényeket kellene ellátnunk, egy csomóról lemaradunk emiatt" – magyarázta a cégvezető. "Amikor az eljárásról értesítettek, akkor azt írták, hogy panaszt tehetünk és mi is vihetünk tanút, de az nem lehet a vendégünk, rokonunk, csak a szemközti ház lakója. Volt, aki jelentkezett is nálunk, hogy őt nem zavarja az üzletünk, nála mérjenek" – mondta. Az utóbbi időkben az eljárás miatt már-már parodisztikus módon próbálták meg elérni, hogy a vendégeik semmiképp ne legyenek hangosak a teraszon vagy a járókelők annak közelében, nehogy rájuk fogják a zajt. A teraszt este 10-kor zárták. "A lányok kísérték a vendégeket bentről a teraszra, szólogattak nekik, hogy most már be kellene jönni. Mínusz 10 foknál ezt meg lehet csinálni, de plusz 20-nál nem olyan egyszerű, nem értik, hogy miért fontos ez" – mondta. Volt már olyanra is példa, hogy valaki illuminált állapotban verte a sarkon lévő táblát, mire Erika ment oda, hogy fejezze be.

"Fogalmunk sincs, hogy jogilag van-e bármilyen lehetőségünk arra, hogy az utcán zajongókat mily módon vegyük rá, hogy legyenek csendesebbek. Semmi közünk nincs hozzájuk"

– merült fel Erikában. "A környékünkön van más hely is, aminek van terasza és sokkal tovább tart nyitva, mint mi. Ezzel a nyitvatartással én egy dohánybolt 100 forintos kávéjával és a 120 forintos sörével versenyzek. Megnéztem, hogy a városban tulajdonképpen senki sem zár hétvégén éjjel 2 előtt, pedig ezzel a hozzáállással bárkit be lehetne záratni éjfélnél hamarabb" – véli Erika. "Folyamatosan változtattunk az évek alatt, bármilyen panasz jött. Ezért esik rosszul, hogy minket megkerülve tettek panaszt, mert kizártnak tartom, hogy ne találtunk volna megoldást" – fejtette ki a tulajdonos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.