Világtükör

Leamortizálták szálláshelyüket a Boszniában veszteglő migránsok

Leamortizálták szálláshelyüket a Boszniában veszteglő migránsok

2018. november 19., hétfő
Leamortizálták szálláshelyüket a Boszniában veszteglő migránsok

Hatalmas anyagi károkat okoznak a Bosznia-Hercegovinában feltorlódott migránsok. Velika Kladusában például teljesen tönkretették a gyárépületet, amit az egyik helyi vállalkozó ingyen ajánlott fel számukra. Amit csak tudtak, eltüzeltek, miközben az épületben padlófűtés van - tudósít a híradó.

Október vége óta várakozhatnak a migránsok egy Velika Kladusa közelében fekvő gyárépületben. A csarnokot egy helyi vállalkozó ingyen ajánlotta fel, miután a bevándorlók közel két hétig zárva tartották a maljevaci határátkelőt, ezzel pedig hatalmas kiesést okoztak a helyi cégeknek. A mobil zuhanyzókkal és mellékhelyiségekkel felszerelt háromezer négyzetméteres fűtött épületben több száz bevándorlót helyeztek el.

Az önkéntesek minden nap visznek segélyszállítmányt, ruhákat, élelmiszert a migránsoknak, és az orvosi ellátásuk is folyamatos – a bevándorlók ennek ellenére elégedetlenek, azt mondják: nem megfelelőek számukra a körülmények. A csarnok tulajdonosa eredetileg két hétre ajánlotta fel az épületet, a határidő azóta lejárt. A migránsok azonban továbbra is az épületben vannak. A Nemzetközi Migrációs Szervezet megígérte, hogy a bevándorlóknak új helyet fog keresni. Erre várunk, addig nem tudjuk megoldani a helyzetet – mondta Hazim Kapic egészségügyi miniszter. Az épület tulajdonosa kamerán kívül az M1 riporterének azt mondta, nem tudja tovább vállalni a bevándorlók elhelyezésével járó költségeket. Az áram, a víz és a fűtés ugyanis egy télre mintegy 35 ezer euróba, vagyis átszámítva több mint 11 millió forintba kerülne. Ráadásul a migránsok teljesen tönkretették az épületet, mindent eltüzeltek, ami mozdítható volt – annak ellenére, hogy bent padlófűtés működik, tehát meleg van.

Tömegverekedések a migránsok között, elszabadult erőszak

Problémát jelent az is, hogy az épületben várakozó bevándorlókról semmit sem lehet tudni. Számuk napról napra változik. Mindannyian rendszeresen próbálkoznak az illegális határátlépéssel, és folyamatosan érkeznek újak is. Őket azonban senki sem ellenőrzi. A konfliktusok rendszeresek közöttük, két hete egy tömegverekedésben késekkel és vasrudakkal estek egymásnak – sokan megsérültek. Amint arról a SzegedMa többször is beszámolt, az utóbbi hónapokban pattanásig feszült a helyzet Bosznia-Hercegovinában a migránsok miatt: elszabadult a bűnözés, és a migránsok át akartak törni a határon is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.