Politika

Közgyűlés: elutasították az összeférhetetlenségi indítványt

Közgyűlés: elutasították az összeférhetetlenségi indítványt

2018. november 9., péntek
Közgyűlés: elutasították az összeférhetetlenségi indítványt

A pénteki közgyűlés zárt ajtók mögött söpörte le a Fidesz-KDNP frakciója által kezdeményezett összeférhetetlenségi eljárást Solymos László ellen – értesültünk. Parázs vitákat szült a grémium novemberi ülése a szociális lakhatásról és a parkolóbotrányról is.

A napirend előtti felszólalások többnyire a VIP-parkolóbotrányról szóltak. Haág Zalán képviselő

felszólította

a városvezetést, tegyék nyilvánossá, hogy kinek adtak parkolóbérletet. Erre válaszul Solymos László alpolgármester az első fokú bírósági ítéletet firtatta, majd

úgy állította be

, mintha az a Fidesz-KDNP frakció álláspontja lenne, nem pedig egy nem jogerős bírósági ítélet. Mindeközben Botka László polgármester koncepciós eljárást, politikai lejáratást emlegetett.

Szó esett a napirendi pontok között a szociális lakhatásról. A polgármester elmondta, nincs még egy olyan város az országban, ahol 600 szociális bérlakást újítanak fel saját forrásból.

"A legjobb szociálpolitika a munkahely teremtés. Szegedről elvándorlak az emberek, nem pedig be. 16 éve töretlen városvezetés után nem mondhatják, hogy ezzel a problémával önök nem tudnak mit kezdeni"

– fogalmazott Póda Jenő képviselő. Szentistványi István független képviselő szintén hangosan kritizálta a szociális lakhatást, azon belül is a pontrendszert. "Még egy olyan város nincs az egész országban, ahol a nyugdíjminimum 130 százalékához kötjük a szociális lakhatást" – fogalmazott Szentistványi, majd elmondta, a jelenlegi rendszer alapján a fejenként nettó 88 ezer forint keresetű családok több pontot kapnak, mint ahol ugyanez a szám nettó 38 ezer. Botka László Szentistványi érveit azzal söpörte le, hogy önjelölt szociológusnak titulálta a képviselőt, aki többször is szót kért a közgyűlés ideje alatt, hogy a szociális lakhatásról beszéljen. Néhány napja írtunk arról az előterjesztésről, mely két színházi előadás és orrszarvúház 100-100 milliós támogatását tartalmazza. Rózsavölgyi József képviselő ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a vadaspark idei 30 éves évfordulóján kívül jövőre 110 éve lesz, hogy megnyílt a szőregi óvoda, azonban a biztonságos parkolás még mindig nem lehetséges.

"Ennyi év után kellene a helynek parkoló, ami nem összehasonlítható az orrszarvúkkal, de nem is 100 millió forintos beruházás"

– magyarázta a képviselő. Berkesi Ottó, a városrész képviselője erre azt mondta, hogy már folyamatban van a parkoló előkészítése, amióta megválasztották, azóta foglalkozik ezzel a problémával, de a csapadékvíz elvezetését kell felmérni, hogy ne folyjon a víz az épület alá.

Mint korábban megírtuk, a közgyűlést a megyei kormányhivatal arra kötelezte, hogy november 9-ig tűzzék ismét napirendre a sokat vitatott zajrendeletet, mely városszerte egyre több vendéglátóhelynek nehezíti meg a dolgát. Azonban ez mégsem történt meg.

"Ha továbbra sem veszik figyelembe a kormányhivatal felhívását, az a maguk felelőssége lesz"

– mondta Haág Zalán, aki arra emlékeztette a grémiumot, hogy többször kérték a rendelet hatályba lépésének az eltolását, hogy lényegi konzultáció szülessen a város és a vendéglátósok között, de ez mégsem történt meg.

"Adóbevétel csökkenést és a munkanélküliség növekedését érik el ezzel a rendelettel"

– fogalmazott a képviselő.

"Arról nem is beszélve, hogy már azért is lehet valakit büntetni, ha kertipartit tart és egyáltalán nem zavaróan, nem bömböltetve zenét hallgat az udvarán. Ilyen mértékű beleavatkozás az emberek magánéletébe legutóbb a 70-es években volt"

– érvelt Haág. Botka László és Mózes Ervin címzetes főjegyző ezt követően törvénytelennek kiáltotta ki a kormányhivatali felhívást, mely arra kötelezte volna az önkormányzatot, hogy ismételten tűzze napirendre a csendrendeletet. A polgármester szerint ráadásul hazudott Haág. "Sikerült megtalálni az egészséges kompromisszumot, továbbra is dübörög a turizmus és vannak fesztiválok" – mondta Botka László, aki nem először fakadt ki indokolatlanul durván a kritikák hallatán az ülésen.

"A személyeskedése, illetve a szóhasználata méltatlan ahhoz, amit nekünk tanúsítani kell. Nem arra kaptunk meghatalmazást, hogy ilyen hangnemben és stílusban beszéljünk itt"

– bírálta Póda Jenő a polgármester ingerült mondatait. A közgyűlés végül zárt ajtók mögött folytatódott, hiszen az összeférhetetlenségi eljárást az SZMSZ-ben foglaltak szerint így tárgyalhatják csak. Ezt a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezte Solymos László alpolgármester ellen, akiben megrendült a közbizalom azt követően, hogy első fokon, nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hűtlen kezelésért felbujtóként Mózes Ervinnel és Kalmár Gábor kabinetfőnökkel együtt.

Információink szerint az indítványt a szocialista többségű közgyűlés elutasította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.