Világtükör

Elérte Mexikóvárost a migránskaraván eleje

Elérte Mexikóvárost a migránskaraván eleje

2018. november 6., kedd
Elérte Mexikóvárost a migránskaraván eleje

Elérte Mexikóvárost a Közép-Amerika felől az Egyesült Államok déli határa felé tartó menekültkaraván több mint 2200 tagja.

Hírügynökségi jelentések szerint a főként Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkező emberek helyi idő szerint hétfő délután érték el a mexikói fővárost, miután csak az ország déli határa óta több mint ezer kilométert tettek meg. Érkezésükre már felkészültek a hatóságok, a Jesús Martínez stadionban sátrakat állítottak fel, gondoskodtak egészségügyi ellátásról, tisztálkodási lehetőségről, élelmiszerről. Arra számítanak, hogy a folyamatosan érkezők száma keddre virradóra eléri az 5000-et. Eközben további több ezer ember tartott Mexikóváros felé a tőle délkeletre lévő Puebla felől, sokakat közülük felvettek arra közlekedő sofőrök, hogy megkönnyítsék útjukat.

Újabb karavánok vannak úton

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint Mexikó Chiapas államában - amely Pueblától délkeletre fekszik, két másik karaván is halad északnyugat felé. A kínai hírügynökségnek többen is azt mondták, hogy a Kaliforniával határos mexikói Tijuanát vették célba, hogy egyesült államokbeli menedékkérelmet nyújtsanak. Tijuana még mintegy 2800 kilométerre fekszik Mexikóvárostól.

Nem léphetnek be az USA-ba

Donald Trump amerikai elnök azonban többször kijelentette, hogy a karaván tagjai nem léphetnek be az Egyesült Államokba. Az amerikai haderő ezért több mint 5000 katonát küld az ország déli határára a már odavezényelt több mint 2000 nemzeti gárdista mellé. Az elnök korábban emlékeztetett, hogy a közép-amerikaiak által benyújtott menedékkérelmek legtöbbjét, csaknem 80 százalékát elutasítják az Egyesült Államokban. Hangsúlyozta azt is, hogy ha most ezeket a karavánokat beengednék az országba, akkor még nagyobb tömeg vágna neki az útnak az amerikai határ felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.