Világtükör

Egyre nagyobb gond a bosnyák migránskrízis

Egyre nagyobb gond a bosnyák migránskrízis

2018. november 7., szerda
Egyre nagyobb gond a bosnyák migránskrízis

A horvát határhoz közeli bosznia-hercegovinai városokban egyre több a migráns, már szinte nincs olyan település, ahol ne lenne sátortábor. A Pesti Srácok stábjának ugyan nem sikerült bejutni az ENSZ által üzemeltetett bihácsi táborba, viszont több ott állomásozó bevándorlóval is találkoztunk, akik portálunknak elárulták, főleg Franciaországba, vagy Olaszországba mennének.

A migránsok legnagyobb része Pakisztánból érkezett. A portál munkatársai beszélgettek olyan fiatallal is, akit már többször elkaptak a rendőrök az EU-n belül, ahonnan ide küldték őket vissza, ennek ellenére nem is gondolkozik azon, hogy legálisan nyújtson be menedékkérelmet. A helyiek, akiket egyre nehezebb a környéken fellelni aggódnak a közelgő tél miatt, mivel szerintük a hideg csak rontani fog a céltalanul bóklászó fiatal férfiak helyzetén, ami még jobban inspirálni fogja a bűnözést.

A magyar határtól alig nyolcvan kilométerre fekvő Bosznia-Hercegovinában év eleje óta mintegy nyolcezer migráns belépését regisztrálták, de ennél jóval többen jöhettek, hiszen becslések szerint jelenleg is körülbelül ennyien várnak ugrásra készen, hogy a horvát határőrséget kijátszva Nyugat-Európába jussanak. A legtöbben az ország nyugati csücskében, a tengerparti nyaralások útvonaláról jól ismert Karlovac (Károlyváros) közelében, a hercegovinai határ túloldalán, Bihácson várakoznak. A sajtó is beszámolt az elmúlt hetek pattanásig feszült helyzetéről. A PesiSrácok.hu stábja ellátogatott a balkáni országba, hogy megnézze mennyit változott a helyzet, miután a helyi politikusok egyre hangosabban kérik a kormányt arra, hogy tegyen valamit a helyzet rendezésére. Közben Horvátország megunta a feszültséget és fokozta a rendőri jelenlétet a határon, a napokban pedig többször össze is csaptak a bevándorlókkal, akik mindent megtesznek azért, hogy továbbjussanak Európába. Hogy mi zajlik a bosnyák-horvát határon, arról

itt írtunk bővebben

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.