Közélet

Szabó Bálint: a bíróság a bűnelkövetők oldalára állt

Szabó Bálint: a bíróság a bűnelkövetők oldalára állt

2018. október 15., hétfő
Szabó Bálint: a bíróság a bűnelkövetők oldalára állt

A Szeviép-ügyben eljáró bíró ügyből való kizárását kérte Szabó Bálint, valamint hivatali visszaélés miatt büntető feljelentést tett – jelentette be a jogász hétfő reggel a Szegedi Járásbíróság épülete előtt. A tárgyaláson nem jelent meg az első- és a másodrendű vádlott.

"Az, hogy két fővádlott nem jelent meg a tárgyaláson, továbbra is azt mutatja, hogy nem mernek szembenézni a saját múltjukkal, ami nekünk a jövőnket jelentené" – véleményezte Deák László, az egyik károsult cég, a Korel Kft. ügyvezetője a tárgyalás szünetében, hogy a Szeviép-ügy hétfői tárgyalási napján csak P. László harmadrendű vádlott jelent meg a Szegedi Járásbíróságon. A cég nem került a kártalanítási programba, azonban abban reménykednek, hogy a kormányrendelet módosítás után ez megváltozhat. Jelenleg 300 millió forint megtérítésére várnak. Egy másik károsult a tárgyalóterem előtt hozzátette, még körülbelül 450 károsult van rajtuk kívül az országban. A kormány eddig 2,3 milliárd forinttal kártalanította az alvállalkozókat.

Diplomájával nyomatékosította Szabó Bálint, hogy Magyarországon a bíróságoknak pártatlanul kéne működnie. Fotó: TJ

"Jogsértések történtek az eljárásban"

"2010-ben és az azt megelőző években a mellettem álló vállalkozók és sorstársak százai elkészítették a Szegedet elkerülő autópályákat és utakat.

Elkészítették és felújították Szeged komplett tömegközlekedését és az elvégzett munkájuk után nem fizették ki őket. Ez nem csak tisztességtelen, de egyértelműen bűncselekmény"

– hangsúlyozta Szabó Bálint jogász a járásbíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján, majd hozzátette, egyetért Lázár János álláspontjával, miszerint ebben az ügyben az igazságszolgáltatás ténylegesen csődöt mondott. "Három éven keresztül a Szegedi Rendőrkapitányság parkoltatta az ügy aktáit, majd másfél év alatt a NAV kinyomozta és feltárta a bűncselekmény vonatkozó részleteit, ezt követően most már lassan négy éve a Szegedi Járásbíróság húzza az ügyet. Azért hoztam ma ide a diplomámat, mert arra tanítottak az SZTE jogi karán, hogy jogbiztonság, jogállam és kiszámítható jogszolgáltatás van Magyarországon, pártatlan és elfogulatlan bíróságok működnek" – érvelt Szabó.

"Azt látom, hogy a bíró mindenképp, de megkockáztatom, hogy a komplett Szegedi Járásbíróság ebben az ügyben a bűnelkövetők oldalára állt, a vádlottakat mentegeti"

– tette hozzá Szabó, aki állítását maga is erősnek véli. Ezt arra alapozza, hogy a járásbíróság először is "kizárta" a károsultakat a büntetőeljárásból. "Másodsorban feloldotta a vádlottak magánvagyonára vonatkozó bűnügyi zárlatot, a Szegedi Törvényszéknek kellett ezt másodfokon hatályon kívül helyeznie. Ezt követően amit még láttunk, hogy az elmúlt négy évben a lehető legtágabb határidőkkel, a lehető legrövidebb tárgyalási napok kitűzésével az ügyben eljáró bíró hátráltatja és tudatosan elhúzza a folyamatban lévő büntetőügyet" – idézte fel. Szerinte ezzel sérül a tisztességes eljáráshoz való joga a sértetteknek, továbbá hivatali visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett a Csongrád Megyei Főügyészségen, egyúttal kérte, hogy zárják ki az ügyből az eljáró bírót.

A jogász szerint súlyos jogsértés történt akkor, amikor az ügyben a járásbíróság S. József könyvvizsgálót jelölte ki szakértőnek, aki úgy készít szakvéleményt, hogy közben az elsőrendű vádlott, O. József kizárólagos tulajdona alatt és az ügyvezetése alatt lévő Oktaéder Kft. fizetett könyvvizsgálója. Ezért a szakértőt kizárását is kérte a jogász, valamint hogy az általa készített véleményeket helyezzék hatályon kívül.

A jogász a múlthét

pénteki ítéletre

is emlékeztetett, miszerint a Mini Hungary Park-ügyben is érintett, a Szeviép-per másodrendű vádlottja, B. Sándor előzetes letartóztatását nem rendelték el.

"Bízunk benne, hogy B. Sándor még a héten megfelelő helyére, a börtönbe kerül"

– mondta az ítéletről, melyet az ügyészség támadott meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.