ARC

Németh Anikó: Aki a füvészkertben dolgozik, annak a munkája a hobbija is

Németh Anikó: Aki a füvészkertben dolgozik, annak a munkája a hobbija is

2018. október 22., hétfő
Németh Anikó: Aki a füvészkertben dolgozik, annak a munkája a hobbija is

A biológus végzettségű Németh Anikó öt éve vezeti a Szegedi Füvészkertet. Az intézmény programjai egyre népszerűbbek a fiatalok körében is, és nehéz kiválasztani azt az eseményt, amelyiket a legjobban szeretik, mert mindegyikre több ezer látogató érkezik.

Oktató vagy szórakoztató programokkal készülnek leginkább a látogatók számára?

Mind a kettővel. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóit napi szinten látom az intézményben. Ők főleg a biológia és bölcsésztudományi szakokról érkeznek, de járnak hozzánk tanulni a gyógyszerész karról is. Az egyetemistákat van, hogy könyvekkel felszerelkezve, van, hogy csak egy piknikkosárral látom, egyre többen jönnek ide pihenni, és kikapcsolódni is. A fiatalok mellett az idősebbek is szívesen jönnek hozzánk, nekik is mindig tudunk újat mutatni.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Melyik az a program, amit minden évben imádnak a szegediek?

Nagyon nehéz már kiválasztani azt a programot, amelyiket a leginkább kedvelnek az emberek, mert szinte mindegyikre több ezer ember érkezik. A korábbi években a Lótusz nap volt a legnépszerűbb a Füvészkertben, de mára már a Levendula nap és a Tök jó nap is felsorakozott mellé.

Hogyan került a Szegedi Füvészkert élére?

2005-ben a Növénytani tanszékről kerültem a Füvészkertbe. Ez a két intézmény akkor még egy volt, 2007-ben azonban külön váltak. 2010- től igazgatóhelyettes voltam, 2013 –tól pedig igazgatóként vezetem az intézményt.

Mit szeret leginkább a munkájában?

Biológia, környezetvédelem szakosként úgy gondolom, mindent. A munkám a hobbim is, és szerintem nem csak nekem, hanem az összes itt dolgozónak.

Mit szeretne megvalósítani a Szegedi Füvészkertben?

A legfőbb célom az, hogy a Szegedi Füvészkert továbbra is látogatóbarát maradjon. Szeretném, ha a gyűjtemény olyan formában jelenne meg, ami nem csak tudást, de szépséget is ad annak, aki eljön hozzánk. A küldetésünk az, hogy a látogatók mellett, a munkánk a növényvilág és a természetvédelem érdekeit is szolgálja.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.