Fázik a panelban? Szellőztessen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az időjárás határozza meg, mikor kapcsolja be a Szegedi Távfűtő Kft.(SZETÁV) a kezelésükbe tartozó épületekben a távfűtést. A nappali hőmérséklet még nem indokolja ezt, a lakók azonban már el tudnák viselni a meleg radiátor adta jobb közérzetet.

Sokan panaszkodnak, hogy fáznak a lakásukban a szokásosnál hidegebb idő miatt. A múlt héten az idén először jelentkező drasztikus lehűlés miatt el is indították a távfűtést a panelokban és a szintén a SZETÁV-hoz tartozó téglablokkos épületekben, de pénteken már ki is kapcsolták, ugyanis

hiába fázunk egy városi rendelet szerint nem volt elég hideg a további működéshez.

A szegedi rendeletben ez áll:  „A távfűtési szolgáltatást a szolgáltató az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időben köteles biztosítani, amennyiben a fogyasztó, illetve a  fogyasztói közösség képviselője másképpen nem rendelkezik.”

De ez még kevés: a rendelet szerint hideg is kell ahhoz, hogy fűtsenek. Nem elég fázni hozzá, a hőmérőt nézik elsősorban.

 „ Két napon keresztül a napi átlag hőmérsékletnek 12 Celsius fok alatt, vagy egy napon belül 10 Celsius fok alattinak kell lennie ahhoz a hőmérsékletnek, hogy bekapcsoljuk a távfűtést. A meteorológiai szolgálat hétvégére ennél melegebbet jósolt, így pénteken már ki is kapcsoltuk a fűtést.”  – adott tájékoztatást a Szegedi Távfűtő Kft.

Ha az időjárás ezt hamarabb nem indokolja, akkor a távfűtést október 15 és 20 között bármikor el tudják indítani a szegedi távfűtéses házakban- addig csak ha hideg van…

A rendszer működőképes, ellenőrzött és karbantartott, ez nem lehet akadálya a melegnek.

Ha pedig mégis fázna valaki, jó tanácsot is kap a SZETÁV-tól, igaz hangsúlyozták, ez csak “magánvélemény”.

“Ha valaki fázik a lakásban nyissa ki az ablakot, mert kintről most melegebb levegő jön be, mint ami a beltérben érezhető.”

Ehhez mi csak annyit teszünk hozzá: éjszaka ezt senki ne próbálja ki ha fázna…

 

Előző sztori

Szüreti mulatság volt az ÁGOTA Játszóházban

Következő sztori

Orvhalászokat buktattak le a ruzsai tónál