Közélet

Fázik a panelban? Szellőztessen!

Fázik a panelban? Szellőztessen!

2018. október 2., kedd
Fázik a panelban? Szellőztessen!

Az időjárás határozza meg, mikor kapcsolja be a Szegedi Távfűtő Kft.(SZETÁV) a kezelésükbe tartozó épületekben a távfűtést. A nappali hőmérséklet még nem indokolja ezt, a lakók azonban már el tudnák viselni a meleg radiátor adta jobb közérzetet.

Sokan panaszkodnak, hogy fáznak a lakásukban a szokásosnál hidegebb idő miatt. A múlt héten az idén először jelentkező drasztikus lehűlés miatt el is indították a távfűtést a panelokban és a szintén a SZETÁV-hoz tartozó téglablokkos épületekben, de pénteken már ki is kapcsolták, ugyanis

hiába fázunk egy városi rendelet szerint nem volt elég hideg a további működéshez.

A szegedi rendeletben ez áll:

„A távfűtési szolgáltatást a szolgáltató az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időben köteles biztosítani, amennyiben a fogyasztó, illetve a fogyasztói közösség képviselője másképpen nem rendelkezik."

De ez még kevés: a rendelet szerint hideg is kell ahhoz, hogy fűtsenek. Nem elég fázni hozzá, a hőmérőt nézik elsősorban.

„ Két napon keresztül a napi átlag hőmérsékletnek 12 Celsius fok alatt, vagy egy napon belül 10 Celsius fok alattinak kell lennie ahhoz a hőmérsékletnek, hogy bekapcsoljuk a távfűtést. A meteorológiai szolgálat hétvégére ennél melegebbet jósolt, így pénteken már ki is kapcsoltuk a fűtést.”

- adott tájékoztatást a Szegedi Távfűtő Kft.

Ha az időjárás ezt hamarabb nem indokolja, akkor a távfűtést október 15 és 20 között bármikor el tudják indítani a szegedi távfűtéses házakban- addig csak ha hideg van...

A rendszer működőképes, ellenőrzött és karbantartott, ez nem lehet akadálya a melegnek. Ha pedig mégis fázna valaki, jó tanácsot is kap a SZETÁV-tól, igaz hangsúlyozták, ez csak "magánvélemény".

"Ha valaki fázik a lakásban nyissa ki az ablakot, mert kintről most melegebb levegő jön be, mint ami a beltérben érezhető."

Ehhez mi csak annyit teszünk hozzá: éjszaka ezt senki ne próbálja ki ha fázna...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.