Közélet

Ügyesen titkolja az önkormányzat, hogy miből újítják fel az utakat

Ügyesen titkolja az önkormányzat, hogy miből újítják fel az utakat

2018. szeptember 19., szerda
Ügyesen titkolja az önkormányzat, hogy miből újítják fel az utakat

Mintegy 4 és félmilliárd forint EU-s támogatásból újítják fel a szegedi köztereket és utakat. Solymos László alpolgármester arról beszélt, Szeged 1 milliárdot költ idén útfelújításra. Utánanéztünk, mennyi az annyi.

12000 milliárd forint uniós támogatást használhat fel Magyarország a hazai költségvetésből kiegészítve2020-ig. Az elbírált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részekéntmajdnem 4,6 milliárd forintot fordítanak a szegedi utak fejlesztésére. A Tisza Lajos körúton júniusban elkezdett munkálatok csak az első ütemét jelentették a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden című projektnek.

A Belvedere-nél és a Petőfi-Boldogasszony sugárút közti szakaszon, valamint a Szilléri sugárúton, a Lövölde téren és városszerte 36 buszmegállóban végzett munkálatokra 1,1 milliárd forint 100 százalékos támogatást kapott az önkormányzat.

A nyár elején elkezdett felújítások sok bosszúságot okoztak a szegedieknek, de még közel sincs vége a városban kialakult közlekedési káosznak. Vélhetően december 31-ig befejezik a Tisza Lajos körút már fentebb említett szakaszain a felújításokat, de további felfordulás várható a következő években. 1,4 milliárd forint támogatást kapott az önkormányzat arra a projektre, melynek részeként a belvárosi bicikliutakat újítják fel – köztük a Belvárosi híd előtti csomópontot alakítják át a kerékpáros forgalom számára biztonságosabbá –, valamint az újszegedi és a tarjáni bringautakat fejlesztik. Ezen felül Baktóban is útfelújítási munkálatokat végeznek, illetve buszmegállókat rekonstruálnak majd. Jövőre kezdik el a Kollégiumi utat felújítani a Dorozsmai és a Fonógyári út között, utóbbival való csomópontját szintén rekonstruálják. Erre 800 millió forintot kapott az önkormányzat, a munkálatok egészét fedezi a támogatás. További fejlesztésre, a város belterületi gazdasági útjainak korszerűsítésére körülbelül 1,2 milliárd forintot kap az önkormányzat. Ebben érintett a Dorozsmai út – Kollégiumi út – Házgyári úti csomópontja – utóbbi út aszfaltozását is elvégzik –, a Vágány utca, a Cserje sor, a Vásár utca, a Tűzoltó utca, illetve a Városgazda utca.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.