Közélet

Több helyen is szeméthegyek állnak a városban

Több helyen is szeméthegyek állnak a városban

2018. szeptember 7., péntek
Több helyen is szeméthegyek állnak a városban

Lassan már megszokott látvánnyá válik a hulladékban úszó, hétvégi tivornyáknak otthont adó Huszár Mátyás rakpart. A fiatalok többsége nem takarítja el a saját szemetét, aki pedig mégis rászánná magát, az a kevés szemetes miatt hoppon marad. Makkosházán a szelektív hulladékgyűjtés sajátos értelmezése szül problémát.

A legtöbb szegedi fiatal hétvégente, a Huszár Mátyás rakpartot választja az alkoholmámorba merülés helyszínéül. Sokan közülük merő igénytelenségből szétdobálják a szemetüket, amiket másnap reggel a szemétszedők takarítanak el utánuk – de arra is láttunk már példát, hogy

ehelyett bedobálták a Tiszába

.

Péntek reggeli életkép a Huszár Mátyás rakparton.

Akadnak azonban olyanok, akik lelkiismeretesen szeretnék a kukába dobni a szemetet, viszont a legtöbbször ők is kénytelenek maguk után hagyni azt, mivel nincs elegendő szemetesláda az utcákon. „Kicsit lelkiismeret furdalásom van amiatt, hogy így fest jelenleg a rakpart” – mondja Ádám, az egyetemista. „Tegnap lenn iszogattam a csoporttársaimmal, és mielőtt hazaindultunk volna, szokásunkhoz híven összeszedtük az üres sörös üvegeinket, de ezúttal az összes közelben levő kuka tele volt, így kénytelenek voltunk a palackokat a szemetes mellé lerakni.” – mesélte. Hozzátette, a város érdeke lenne, hogy több szemetes helyezzenek, hiszen akkor nem így nézne ki a rakpart rendszeresen.

Túl sok a szemét és túl kevés a szemetes.

A járókelőket is bosszantja a gyomorforgató látvány

„Az utóbbi időben feltűnt, hogy milyen sok a szemét a városban, különösképpen a Belvárosi Híd környékénél. Javaslom a városatyáknak, hogy nézzenek szét a rakparton kora reggel és tegyenek hathatós lépéseket annak érdekében, hogy ismét tiszta legyen szeretett városunk.” – mondta felháborodottan Dudásné Zsóka.

Az előző este nyomai a rakpart lépcsőin.

Nem csak a rakparton, hanem Makkosházán is visszatérő probléma a szemetelés, mivel egyesek sajátosan értelmezik a szelektív hulladékgyűjtés fogalmát.

Az alábbi felhívás olvasható a szegedi szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. honlapján: “Kérjük a gyűjtőszigeteken csak a speciális bedobónyíláson keresztül behelyezhető hulladékot dobjon be!

A gyűjtősziget mellé semmilyen hulladékot ne helyezzen el, ezzel is hozzájárul a kulturált környezet fennmaradásához. A kommunális (háztartási) hulladékot a már kialakult rendszer szerint mindenki otthon, a saját „kukájába” dobja!

Köszönjük, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel Ön is hozzájárul a hulladékgazdálkodás fejlesztéséhez, a hulladékok okozta környezetterhelés csökkentéséhez, saját lakókörzete környezetminősége javításához.“

(Fotó: Kovács Ferenc)
A Hont Ferenc utcában sajátosan értelmezik a szelektív hulladékgyűjtés fogalmát. (Fotó: Kovács Ferenc)

Ehhez képest a Hont Ferenc utcai szelektív hulladékgyűjtő szigetnél egy zacskó szemét, és több szétszórt apróság mellett, egy eltört szárító fogadott bennünket. Sajnos a jelek szerint egyesek nem értik miről is szól a szelektív hulladékgyűjtés, vagy csak a felhívást nem tudják kellőképpen értelmezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.