Egészség

Rövidesen kiderül, egészségesen táplálkozunk-e vagy sem

Rövidesen kiderül, egészségesen táplálkozunk-e vagy sem

2018. szeptember 14., péntek
Rövidesen kiderül, egészségesen táplálkozunk-e vagy sem

Egy országos felméréssel szűrnék ki a táplálkozási problémákat, melynek eredményéből az is kiderül, milyen hatása van a „csipszadó”bevezetésének. Már kereshetjük a postaládánkban a tájékoztató levelet.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a

„Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén”

című kiemelt projekt keretében Uniós forrásból országos, reprezentatív állapotfelmérést indít a táplálkozási szokásokról.

A program Csongrád megyei városokat is érint- Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón, Maroslelén, és Tömörkényben levélben keresik meg a lakókat, amiben többek között a csipsz és édesség fogyasztásukról, az étrend-kiegészítők használatáról illetve a dohányzásról is szerepelnek kérdések.

„2014-ben már készült egy hasonló felmérés, az akkori adatok szerint három magyar felnőttből kettő túlsúlyos. Az akkori kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a WHO ajánlásánál több sót fogyasztunk, étrendünkre a sok, főleg állati eredetű zsír, a nem megfelelő zöldség-, gyümölcsfogyasztás jellemző, és emellett naponta mindössze 10 percet sportolunk.” – mondtaDr. Vastag László, a projekt vezetője.

Ahhoz, hogy a felmérés eredményes legyen, a 8400 kiküldött levélből legalább 1400 válaszra van szükség.

A kérdőívre válaszolók ezt követően egy táplálkozási naplót töltenek ki, ezután egy dietetikus keresi fel őket, aki néhány mérést végez, illetve akinek segítségével a háromnapos táplálkozási naplót áttekintik programban résztvevők, amivel további információkhoz jutnak a szakemberek. A felmérés szeptember 3. és december 15. között tart, és jövő nyárra lesz publikálható eredménye. A projekt vezetője elmondta, hogy a kutatás segíthet azonosítani beavatkozási lehetőségeket, amely különösen indokolt lehet, amennyiben nem változtak az előző felméréshez képest az étkezési szokások, akkor cselekedni kell.

Hazánkban a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek jelentik a fő elhalálozási okot. A helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a mozgás hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy az egészségmutatóink mesze alulmúlják az európai uniós átlagot. Az elmúlt években számos területen születettek olyan kormányzati döntések, amelyek a népegészségügyi mutatók javítását szolgálták. Ezek között említette a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, a népegészségügyi termékadó és a mindennapos testnevelés bevezetését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.