Közélet

Múltidéző 7. rész: Lerombolt szegedi futballpályák nyomában

Múltidéző 7. rész: Lerombolt szegedi futballpályák nyomában

2018. szeptember 19., szerda
Múltidéző 7. rész: Lerombolt szegedi futballpályák nyomában
A szegedi futball ünnepére készülve, megemlékezünk városunk lerombolt focipályáiról, a korszak legmodernebb stadionjának számító SZAK-pályától, egészen a futballtörténelmi jelentőségű meccsnek otthont adó Postás-pályáig.

Az újszegedi SZAK-pálya

1912-ben, a gazdag mecénás, Bástyai Holczer Tivadar jóvoltából elkészült a korszak egyik legmodernebbnek számító stadionja, az újszegedi SZAK-pálya. A lelátó a Szőregi út felőli oldalon volt, a ma is meglévő házsor mögött. A beléptető kapu és a pénztár a betonkerítésen volt, ott ahol most a körúton a buszmegálló van. A stadion nézőcsúcsát az 1948. szeptember 26-án, 12000 néző előtt rendezett Szegedi AK- Ferencvárosi TC összecsapás tartotta, melyet a zöld-fehérek nyertek 7-0-ra.

Fotó: Magyarfutball.hu

1979-ben a SZAK-pályát egyesítették a Kisstadionnal, ekkor bontották le a tribünt, és rövidítették meg a füves pályát, amelynek a végébe betonos kézilabda-pálya került. A SZAK-pályával szemben, a mai Sportcsarnok területén volt az UTC-pálya, amit 1967-ben számoltak fel.

Fotó: Magyarfutball.hu

„A pálya sok szép sikernek volt részese, tanúja. Legszívesebben arra a mérkőzésre emlékeznek, amit 1924-ben a SZAK ellen vívtak. Az akkor veretlen alosztálybajnokságot nyert bajnokot a kiesésre álló UTC saját pályáján 4-2 arányban legyőzte. Ezzel a két ponttal az UTC megmenekült a kieséstől.”- olvasható a Délmagyar 1967. augusztus 20-i számában.

Egyetemi stadion az Ady téren

„Jelentette a Délmagyarország, hogy az új egyetemi stadion a Szukováthy-téren (mai nevén Ady tér –szerk.) épül fel. Hogy a munkálatok mikor fejeződnek be, illetve mikor lesz használható állapotban az egyetemi stadion, erre a kérdésre nehéz lenne feleletet adni. Annyi bizonyos, hogy az építkezéshez már hozzákezdtek. (…) Nagy gondot okoz a vezetőknek a futballpálya elhelyezése. A stadion körzete ugyanis annyira kicsi, hogy azon a mai állapotban nem lehet olyan méretű játékteret építeni, amelyik az NB-s méreteknek megfelel.” – áll a Délmagyarország 1941. szeptember 17-i számában. A futballpálya végül elkészült, és eredeti formájában egészen a 70-es évek közepéig szolgálta a város sportéletét, akkor átalakították: az addigi nagypálya helyén több kisebb grundot hoztak létre. Az Ady-téri sporttelep sorsa 2001-ben pecsételődött meg, amikor a városvezetés úgy döntött, hogy a József Attila Tanulmányi és Információs Központot a helyén építi fel. A TIK alapkő letétele 2002. március 23-án történt meg, amit 2004. december 9-én követett a hivatalos átadás.

A Délép SC, az 1949-es alapításától egészen az 1985-ös megszűnéséig a Szőregi út 81 szám alatt, a Délép-pályán játszotta a mérkőzéseit. A ’90-es évek közepén dr. Gellért Ákos lett a sportközpont tulajdonosa és névadója, majd 1996-ban kialakította Magyarország egyik legszebb teniszközpontját az egykori Délép-pálya helyén.

Történelmi meccs a Postás-pályán

Sajnos a Postás-pályáról nagyon kevés adat lehelhető fel az interneten, így a pontos átadásáról sem tudunk információval szolgálni. Ugyanakkor a szegedi futball életében egy történelmi mérkőzésnek adott otthon a sporttelep, ugyanis 2005-ben itt játszotta 100 néző előtt első hivatalos meccsét az FK 1899 Szeged. Habár a diszkoszvetősök a tradicionális kék-fekete színeket képviselik, ezen a történelmi mérkőzésen a Tiszaszigettől kölcsön kapott, piros-fekete dresszben léptek pályára.

FK 1899 Szeged - Kübekháza 0:2 (0:1) Szeged, Postás pálya 100 néző V.: Pálfi B. Az FK 1899 Szeged összeállítása: Sarnyai Frigyes - Baráth József (Sipka József 74'), Rajnai Károly, Bacsó Zsolt (Bokor Tamás 79'), Herédi Szabolcs, Becsei Gellért (Balog Zoltán 59'), Meszes Csaba, Halász Attila, Burzon Márk, Kaiser Rezső (Dancsó Gyula 59'), Vozár József. Edző: Kibédi Péter. (Fotó: FK 1899 Szeged)

A 2,5 hektáros komplexumot 2007-ben adta el a Magyar Posta a győri kft.-nek. Rá egy évre merült fel, hogy a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. itt építi fel szervizközpontját, autószalonját, és a terület átminősítéséért cserébe hat műfüves focipályát alakít ki Szegeden, több mint 120 millió forintértékben. A válság közbeszólt, így nem épült meg a központ és a tervezett sportpályák sem.

A Postás-pályát 2013-ban lebontották,

a helye pedig napjainkban teljesen elhagyatottan áll.

A vándorló Kinizsi

A Móravárosi Kinizsi legelső pályája - ahol a legendás Sándor Csikar kezdte pályafutását – a mai Vám tér külső szélén az Alsóvárosi temető közelében volt. 1989-ben, amikor a Szent István térről a Cserepes sorra költözött a KGST piac, akkor a Kinizsi áttette a székhelyét a Horgosi úti Pick Szeged SC sporttelepre, ahol egészen az 1999-es megszűnéséig játszotta hazai meccseit. Napjainkban a Horgosi úti sportcentrumban a tenisz és a squash-pályák mellett már csak kisméretű labdarugó-pálya van. A 2012-ben újjáalakult Kinizsinek pedig,

2015-ben adták át új otthonát, a Rákóczi utcai Sándor Csikar Grundot.

(forrás:

magyarfutball.hu

,

wikipedia

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.