Közélet

Útfelújítás: elismerte az önkormányzat, hogy nem volt alapos a tervezés

Útfelújítás: elismerte az önkormányzat, hogy nem volt alapos a tervezés

2018. szeptember 18., kedd
Útfelújítás: elismerte az önkormányzat, hogy nem volt alapos a tervezés

Nehezen kivitelezhető munkának bizonyult a Tisza Lajos körút felújítása, vagyis elismerte az önkormányzat, hogy nem éppen a legalaposabban készítették elő a felújításokat - mondta Solymos László alpolgármester kedden. Most 11 utcát újítanak fel Szegeden a következő három hónapban, legalábbis a tervek szerint.

Solymos László alpolgármester sajnálkozva beszélt aRetek utca József Attila sugárúti buszmegállójánál tartott sajtótájékoztatóján a Tisza Lajos körút közelében kialakult káoszról. Szerinte akkora feladatnak bizonyult a szakasz felújítása, hogy egy nyár alatt nem lehet befejezni. Ezzel

gyakorlatilag elismerte azt, hogy felkészületlenül álltak neki a munkálatoknak, amiért hetek óta háborognak a szegediek.

"Számos hátráltató tényező van, például a közművek esetében, amiket nem tudott megtagadni az önkormányzat, ezek pedig hátráltatják a kivitelezést, de a KÉSZ Zrt. mindent megtesz, hogy az eredetileg vállalt határidőre elkészüljenek" – részletezte Solymos. Az alpolgármester arra is kitért, hogy összesen 36 buszmegállót próbálnak felújíani, de ezeknek egyelőre csak nagyjából a felét tudják használni a buszok. A kivitelezési határideje ezeknek október közepe - bár nyár elején még jóval korábbi átadást kommunikáltak. Igaz röviddel utána Botka lászló polgármester elmondta a csúszás okát: lassan köt a beton.

Előre sajnálkoznak a várható káosz miatt

"Sajnos azt kell közölnünk a lakossággal, hogy a következő 80-90 napban újabb útfelújításokra kell számítani, de azt gondoljuk, hogy a megújult állapotokért ez meg fogja érni"

– mondta Solymos. A Retek utcán már elkezdődtek a felújítási munkálatok a mintegy 765 millió forintból újul meg aszfalt. Ezen kívül 10 másik utat újítanak fel: az Ács utcát, a Cső utca 2-4. mögötti szervizutak, a Sándor és az Agyagos utca egy-egy részét, a Gyevi utcát, a Rókusi körút 1-17. közötti szervizutat, a Maros utcát, az Ortutai utcát, valamint a Csillag és a Mező utcákat.

Ezt követően az útfelújítások további szakaszaiban Tarjánban, Odesszában és Makkosházán folynak munkálatok. "Idén Szeged több mint egymilliárd forintot fordít útfelújítási munkálatokra" – jelentette ki Solymos. Ez valószínűleg úgy valósulhat meg, hogy a kormány kiemelt fontosságú szegedi projekteket támogatott, így felszabadult annyi forrás, hogy egymilliárd forintot költhessen útfelújításra az önkormányzat. A tarjáni városrész útfelújításainak részleteiről Mészáros Tamás önkormányzati képviselő elárulta, hogy nem csak utakat, de járdákat is felújítanak a városrészben.

Előre garantált csúszás

Újságírói kérdésre Solymos László elmondta, nem valószínű, hogy az út- és járdarekonstrukciós munkálatok során közműveszélybe ütközne a kivitelező, viszont

a napokon belül kezdődő városrehabilitációs projektben – ami a játszóterek és egyéb közterületek felújítását jelenti – már előfordulhat a Tisza Lajos körútihoz hasonló probléma.

– mondta az alpolgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.