Kultúra

Ismét megtartják a Szobori búcsút Ópusztaszeren

Ismét megtartják a Szobori búcsút Ópusztaszeren

2018. szeptember 5., szerda
Ismét megtartják a Szobori búcsút Ópusztaszeren

Vasárnap rendezik a Szobori búcsút az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, az ünnepen a monostor romjai között tartott szentmisén adják át a Szer Üzenete-díjat, majd a gabonatermesztéshez és -feldolgozáshoz kapcsolódó tematikus programok várják a vendégeket, délután pedig ügyességi versenyen mérhetik össze tudásukat a lovas kocsival érkezők - tájékoztatta Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Az 1896-os millenniumi évben megépített Árpád-emlékmű mellett első alkalommal 1897. augusztus 8-án rendeztek búcsút a honfoglaló magyarok vezérének tiszteletére. Az emlékmű az ezt követő években országos jelentőségű nemzeti búcsújáróhellyé vált. Az első világháború alatt a látványos ünnepségek szüneteltek, az 1919-es forradalom eseményei pedig gátolták a szobor körüli évenkénti búcsújárást. A búcsú a harmincas években éledt újjá, s időpontja augusztusról szeptemberre került át. A búcsújárásnak a második világháború vetett véget. A Szobori búcsú eredeti üzenetével több mint egy évtizede, 2007-ben, Árpád halálának 1100. évfordulóján éledt újjá. Ebben az évben Szer Üzenete néven az Emlékpark díjat alapított. A monostor romjai között bemutatott püspöki szentmisén adjuk át évről évre az elismerést, olyan magyar embereknek, akik életükkel, munkájukkal Szer üzenetét - hit, megmaradás, hűség, hazaszeretet - juttatják el az emberekhez. Vasárnap a környékbeliek fogatokon, kordékon, lovas kocsikon érkeznek a búcsúra. Az ünnep alkalmából kitárul a székelykapu és ingyenes programokkal várják a kikapcsolódni, ünnepelni vágyókat. Az ünnepi szentmisét követően honfoglalás-kori lovasbemutatót tartanak, a skanzenben kemencés finomságok sülnek, patkolókovács tart bemutatót, kipróbálható a kézimalmos-őrlés, a szélmalmok történetéről szerveznek előadást, a gyerekeket pedig öko játszóház fogadja. Ezt délután a lovas kocsik ügyességi versenye követi a nagyréten, majd kiderül, hogy a zsűri melyik fogatot találta a legszebbnek.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.