/

Hatalmas elismerés a szegedi papucsnak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 „A Szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyománya” felkerül a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága egyhangú döntési határozatott hozott, hogy „A Szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyománya” felkerüljön a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, amelyet Dr. Kásler Miklós kultúráért felelős miniszter jóváhagyott.

2018. szeptember 14-én az Országház Vadásztermében a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitó ünnepségén hirdetik ki az új szellemi kulturális örökség elemeket. Itt veszi át Szögi Csaba a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke a miniszteri dokumentumot. Az ezt követő szombat-vasárnap a Kulturális Örökség Napjai alkalmából – amelyet a hagyomány szerint Európa-szerte szeptember 3. hétvégéjén tartanak – a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága jóvoltából immár hagyományosan egy szabadtéri rendezvényen pavilonokban mutatkoznak be a nemzeti jegyzéken szereplő örökségek.

Az idei évben a fesztivál a szeptember 15-ei hétvégén Szegeden lesz az Aradi vértanúk terén. A város kiválasztása sem véletlen, hiszen a szervezők ezzel is szeretnék kifejezni, hogy a közel fél évezredes szegedi papucs hagyománya milyen fontos kulturális örökségünk.

Szögi Csaba kilenc hónappal ezelőtt indította el azt a munkát, amely a sikerhez vezetett. Ebben partnere volt a kiemelt nemzeti intézményként működő Hagyományok Háza főigazgatója, Kelemen László, akivel végül közösen adták be a felterjesztést. A hosszú munkában Tomán Zsóka etnográfus a Hagyományok Háza közművelődési szakembere és a szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzkutatója, főmuzeológusa Dr. Bárkányi Ildikó általános igazgatóhelyettese vállaltak oroszlánszerepet.

Az alapítvány decemberben felhívást tett közzé a szegedi lakosoknak, hogy támogassák a munkájukat. Ennek köszönhetően több mint ezer támogató nyilatkozatot tudtak a felterjesztéshez csatolni, melyben a szegedi néptáncegyüttesek és a lakosok élen jártak, de támogatták a tápéi, kalocsai, decsi, őcsényi, bogyiszlói, bátai és a Vajdaságból a zentai, tiszakálmánfai, martonosi hagyományőrző csoportok, valamint a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes is, ahol mind használják ma is a szegedi papucsot.

A Szegedi Papucsért Alapítvány mindenkinek köszöni a segítséget és mindenkit hív, hogy ünnepeljék együtt szeptember 15-én és 16-án a Kulturális Örökség Napjai keretében a sikert az Aradi vértanúk terén.  És akinek van szegedi papucsa, vigye magával, mert a szervezők egy nyereményjátékkal is készülnek!

Szegedi Papucsért Alapítvány

Előző sztori

Szili Katalin: A magyar baloldal ismét elárulta az országot

Következő sztori

Hat évre ítélték Szegeden a gyermekét megölni próbáló szabadszállási nőt

Legutóbbi hasonló cikkek