Meteor

44 év alatt a négyszeresére nőtt a forró napok száma Szegeden

44 év alatt a négyszeresére nőtt a forró napok száma Szegeden

2018. szeptember 9., vasárnap
44 év alatt a négyszeresére nőtt a forró napok száma Szegeden

Az, hogy négyszer annyi napon van a városunkban forróság, mint közel fél évszázada, nem túl jó hír. Betegségekhez, sőt halálhoz is vezethet az extrém hőség.

A

New York Times

készített egy interaktív infografikát, amelyen bárki megnézheti, hogy a szülővárosban mennyivel lett melegebb az elmúlt évtizedekben.

Rengeteg forró napra kell számítanunk

Az adatok csupán 1960-ig mennek vissza, de így is rendkívül látványosak. Szegeden például 1974 óta, azaz 44 év alatt négyszer több lett azon napok száma, amikor 32 fokot, vagy annál többet lehetett mérni. Míg 1960-ban 8, 1974-ben pedig csak 4 ilyen nap volt, addig ma már 17 olyan nap van egy évben, amikor azt lehet mondani, hogy kánikula van.

Forrás: New York Times

Idén

többször is

hőségriadót hirdetett ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, és

megfigyeléseik szerint

jelentősen emelkedett a hőségnapok száma Csongrád megyében. Talán még ennél is ijesztőbb, hogy alig 40 év múlva már 41 olyan nap is lehet majd évente amikor a hőmérő higanyszála 32 fok fölé fog csúszni. Ezt a hőséget teljesen egyértelműen a globális felmelegedés okozza Juhász Árpád geológus szerint, ahogyan arról

egy régebbi cikkünkben

beszámoltunk. Az említett infografika ezekhez még annyi pluszt ad, hogy a látványos tájékoztatás mellett a hőség következményeire is figyelmeztet.

A hőség következményei

A New York Times cikke szerint a világszerte magas hőmérséklet megnövelheti a betegek és elhalálozások számát. Az időseket, gyermekeket, és krónikus betegségekben szenvedőket a kánikula különösen veszélyezteti. Rajtuk kívül azok fognak még a közeljövőben a hőségtől szenvedni a cikk jóslása szerint, akik anyagi gondokkal küszködnek. Azt is megemlítik még, hogy a hőfok emelkedéstől leginkább azok az emberek fognak szenvedni, akik az utcákon dolgoznak, ahogyan erről

mi is írtunk korábban

. „Nagyon fontos tényező az emberek hőérzékelésével kapcsolatban, hogy mennyire párás a levegő. Ha párás a levegő az emberek nehezebben izzadnak, így nem tudják a testüket hatékonyan lehűteni” – idéz a lap egy a témában jártas orvostól. Ezeken kívül a magas hőmérséklet a szakértők szerint a mezőgazdaságot is jelentősen érinti majd, ami így élelmiszerhiányhoz is vezethet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.